Siirry suoraan sisältöön

Lapsiperheille

Lapsiperheessä vanhemman syöpä koskettaa kaikkia perheenjäseniä. Syöpä haastaa vanhemmuutta sekä perheen arkea. Äidin tai isän syöpään sairastuminen herättää huolta ja monenlaisia mietteitä myös lapsissa. Tukea tarjoavien palveluidemme tavoitteena on hyvinvoiva perhe syövästä huolimatta.

Lapsiperheiden palveluseteli

Palveluseteli on suunnattu perheiden arjen ja vanhempien jaksamisen tueksi silloin, kun vanhemman tai alaikäisen lapsen syöpä on osa perheen elämää. Palvelusetelillä voi tilata siivousta ja/tai lastenhoitoa yhteistyökumppaniltamme palvelusetelissä mainitun arvon verran (108-324 €). Palveluseteli on voimassa 6 kk myöntämispäivästä.

Palveluseteli on harkinnanvarainen ja päätökset tehdään hakemusten perusteella.

Palveluseteliä voivat hakea lapsiperheet, jotka täyttävät seuraavat kriteerit (1-4):

 1. vanhempi sairastaa syöpää ja samassa taloudessa asuu (kokoaikaisesti tai vuoroasuen) ainakin yksi alaikäinen lapsi
  TAI perheen syöpäsairas vanhempi on menehtynyt syöpään ja perheessä on ainakin yksi alaikäinen lapsi
  TAI perheen alaikäinen lapsi sairastaa syöpää
 2. perhe asuu Pirkanmaalla
 3. syöpä on muuttanut arkea ja haastaa vanhempien fyysistä ja/tai psyykkistä jaksamista
 4. jokin seuraavista toteutuu (a, b tai c)
 • a) syöpää sairastavalla vanhemmalla on syövän aktiivihoidot käynnissä tai parantavien hoitojen päättymisestä enintään 12 kk tai parantumaton syöpä / palliatiivisen hoidon loppuvaihe / saattohoitovaihe
 • b) syöpää sairastava vanhempi on menehtynyt syöpään enintään 12 kk sitten, jolloin palveluseteli voidaan myöntää leskelle/lasten huoltajalle
 • c) syöpää sairastavalla lapsella on syövän aktiivihoidot käynnissä tai parantumaton syöpä / palliatiivisen hoidon loppuvaihe / saattohoitovaihe

Myöntävää päätöstä puoltavat syövän lisäksi perheessä olevat muut kuormittavat elämäntilannetekijät, esim. muut arkea hankaloittavat sairaudet, mielenterveysongelmat, lasten ongelmat, talousvaikeudet tms.

Palveluseteli voidaan myöntää enintään kerran kalenterivuodessa.

Lisätietoja ja hakemukset p. 03 2499 200

Täytä sähköinen hakemus tässä>>

 

Lapset puheeksi -keskusteluajat

Vanhemman syöpä vaikuttaa myös perheen lapsiin. Työntekijämme kanssa pääset keskustelemaan mahdollisista huolistasi ja syövän vaikutuksista lapsesi arkeen. Moni vanhempi kokee syyllisyyttä ja riittämättömyyden tunnetta, koska aika ja voimat eivät riitä enää samoin kuin ennen syöpää.

Keskustelu auttaa huomaamaan asioita, jotka toimivat ja kannattelevat lasta eteenpäin ja yhdessä voi pohtia, miten arkea tarvittaessa voi järjestellä mahdollisimman hyvin lasta tukevaksi. Keskusteluun osallistuvat työntekijä ja perheen vanhempi/vanhemmat. Aikaa varataan noin 1-1,5 tuntia, jonka aikana käsitellään yhden lapsen tilanne. Mikäli perheessä on useampia lapsia ja vanhempi niin haluaa, voidaan jokaisen lapsen asioita varten varata oma LP-keskusteluaika.

Lisätietoja Lapset puheeksi -keskustelusta >>

Keskustelussa voidaan hyödyntää lapsesi ikää vastaavaa ikäkausilomaketta, johon voit halutessasi tutustua:

Lapset puheeksi -keskusteluajat ovat maksuttomia ja ne toteutetaan vastaanotolla kasvotusten. Jos vastaanotolle tuleminen ei ole sinulle mahdollista, voidaan keskustelut toteuttaa myös kotikäynnillä tai Teams-videotapaamisena.

Voit varata ajan netin kautta. Siirry ajanvaraukseen tästä  >>

Ajan voit varata myös puhelimitse p. 03 2499 200.

Lapset puheeksi on MIELI ry:n kehittämä menetelmä ja osa Toimiva lapsi ja perhe -työtä.

 

Psykoterapeutin vastaanotto lapsiperheille

Psykoterapeutti tarjoaa vakauttavaa keskustelutukea kriisitilanteessa perheenjäsenen sairastumiseen liittyen. Psykoterapeutti tapaa ensin perheen vanhemman/vanhemmat ja tämän jälkeen koko perhettä yhdessä. Koko perheen tapaamisissa lapset otetaan mukaan aiheen käsittelyyn erilaisten toiminnallisten menetelmien ja yhteisen keskustelun avulla. Tarkoituksena on käydä läpi perheenjäsenen sairastumiseen liittyviä muutoksia perheen arjessa sekä sairastumiseen ja perheen tulevaisuuteen liittyviä ajatuksia ja tunteita.

1-5 käyntiä ovat maksuttomia. Vastaanotolle voi päästä yhdistyksen sairaanhoitajien ja kriisityöntekijöiden vastaanoton jälkeen.

Varaa aika p. 03 2499 200

 

Sururyhmä puolisonsa menettäneille lapsiperheiden vanhemmille

Sururyhmä tarjoaa tiedon ja keskustelun kautta tukea surun käsittelyyn ja sen kanssa elämiseen. Ryhmässä pohdimme yhdessä mm. menetykseen liittyviä tunteita, jaksamisen keinoja, lasten tukemista ja arjen rakentamista, eteenpäin kantavia muistoja, luopumista, toivoa ja kiitollisuutta. Lisäksi vertaistuelliset keskustelut usein lieventävät yksinäisyyttä, kun kuulee muidenkin samankaltaisissa tilanteissa olevien perheiden kokemuksista ja selviytymiskeinoista.

Maksuton ryhmä kokoontuu viisi kertaa, kerran viikossa:

to 2.-30.11.2023 klo 16.30-18.30 (seurantatapaaminen alkuvuonna 2024)

Lue lisää täältä >>

 

Kun vanhempi sairastaa syöpää -verkkokurssi

Mitä perheessä tapahtuu, kun vanhempi sairastuu syöpään? Miten sairaudesta puhutaan lapsen kanssa? Miten sairaus vaikuttaa vanhemmuuteen?

Kun vanhempi sairastaa syöpää -verkkokurssi on suunnattu perheille, joissa on alaikäisiä lapsia ja vanhempi on sairastunut syöpään. Kurssilta saat tietoa siitä, miten syöpään sairastuminen vaikuttaa perheeseen ja parisuhteeseen. Samalla se tarjoaa välineitä ja keinoja perheen arjen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Kurssilta saat apua myös surun ja kuoleman käsittelemiseen lasten kanssa. Lisäksi kurssi kokoaa yhteen erilaisia palveluita, jotka voivat auttaa perheitä selviytymään syövän kuormittamasta arjesta.

Verkkokurssi on maksuton, kaikille avoin ja kurssilla voit edetä omaan tahtiin silloin kuin sinulle parhaiten sopii.

Voit tutustua kurssiin Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla >>

 

Yhdessä eteenpäin -Facebook-vertaistukiryhmä

Yhdessä eteenpäin -Facebook-ryhmä on tarkoitettu lapsiperheiden vanhemmille, kun vanhempi sairastaa syöpää ja perheessä on ainakin yksi 0-17 -vuotias lapsi. Ryhmässä on mahdollista käydä vertaistuellisia keskusteluita ja tavoitteena on vanhempien voimavarojen tukeminen ja piristäminen silloin kuin syöpä on osa perheen arkea. Ryhmään voi liittyä sekä syöpään sairastunut tai hänen puolisonsa tai jompikumpi.

Voit liittyä  Yhdessä eteenpäin -Facebook-ryhmään linkistä: https://www.facebook.com/groups/yhdessaeteenpain/

 

Facebook-ryhmän ylläpito ja liittyminen

Pirkanmaan ja Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen yhteistä FB-ryhmää ylläpitävät yhdistysten työntekijät. Yhdessä eteenpäin -ryhmä on yksityinen ja vain ryhmän jäsenet voivat nähdä, keitä ryhmässä on ja mitä jäsenet julkaisevat. Ryhmään liittyessä tulee vastata muutamaan kysymykseen  ja hyväksyä ryhmän säännöt.

Lisätietoja:
psykososiaalisen tuen asiantuntija, kriisityöntekijä Kaisa Ronkainen | kaisa.ronkainen@pirsy.fi

 

Hyödyllisiä linkkejä

Oppaita ja esitteitä lapsiperheen tueksi löydät Tietoa-osiosta >>

Lapsiperheille suunnatuista julkisista ja järjestöjen palveluita Pirkanmaalla on koottu yhteen. Palvelut kunnittain löydät täältä >>