Siirry suoraan sisältöön

Parantumatonta syöpää sairastavalle

Vaikka kaikkia syöpiä ei pystytä parantamaan, syöpähoitojen kehittyessä yhä useampi elää hyvää arkea syövän kanssa. Parantumaton tai krooninen syöpä jarruttavine hoitoineen ja kontrollikäynteineen tuo mukanaan epätietoisuuden ja toivon vaihtelua. Monilla myös vointi ja jaksaminen vaihtelevat hoitosyklin mukaan. On tärkeää, että syövän kanssa voit elää mahdollisimman oman näköistäsi arkea, jossa on riittävästi iloa ja voimaa tuovia sekä itsellesi merkityksellisiä asioita.

Moni on mukana työelämässä syövästä huolimatta. Työelämäpalvelussa voit yhdessä kuntoutuksen asiantuntijan kanssa pohtia miten jaksaa työelämässä syövän kanssa, milloin on oikea aika jäädä pois työelämästä ja millaisin vaihtoehdoin eläkkeelle voi siirtyä. Työelämäpalvelun löydät täältä >>

Palliatiivisen hoidon aikana olemme tukenasi elämän rajallisuuden ja lähestyvän kuoleman herättämien ajatusten ja tunteiden kohtaamisessa. Tarvittaessa autamme sinua löytämään käytännön keinoja siihen, että jäljellä oleva aika olisi mahdollisimman merkityksellistä ja omien arvojesi mukaista. Syövän edetessä ja voinnin heikentyessä joudut luopumaan monista asioista – on tärkeää, että tilalle löytyy uusia mieleisiä tapoja elää elämääsi loppuun asti niin täydesti, kuin se on mahdollista. Jos sinulla on alaikäisiä lapsia, myös heidän tukemisensa ja arjen rutiinien turvaaminen on tärkeää.

Elämän loppuvaiheessa oman elämän rajallisuuden ymmärtäminen voi aiheuttaa eksistentiaalista ahdistusta. On luonnollista, että eletyn elämän hetket nousevat mieleen – liittyipä niihin onnea ja kiitollisuutta tai kipua ja keskeneräisyyttä. Samalla on tärkeää pohtia mitä vielä voi tehdä ja kokea, nyt kun vielä voi – olipa se sitten keskusteluita läheisten kanssa, asioiden järjestelyä tai omien toiveiden ääneen kertomista ja pienistä asioista nauttimista.

 

Keskusteluajat

Asiantuntijamme ovat sinua varten. Maksuttomilla keskusteluajoilla pysähdymme yhdessä mieltäsi askarruttavien asioiden äärelle, mietimme keinoja arjessa selviämisen keinoja sekä tuemme jaksamista ja toivon löytymistä.

Lisätietoja ja ajanvaraus p. 03 2499 200

Voit varata ajan myös netin kautta. Siirry ajanvaraukseen tästä >>

 

Asiantuntijamme ovat myös läheisten tukena, lue lisää täältä >>

Läheisten tueksi on saatavilla myös saattohoidon tukihenkilöitä, lue lisää täältä >>

 

Tukea verkossa

Parantumaton sairaus ja voimavarat >> on videosarja, joka kuvaa elämää parantumattoman sairauden kanssa aidosti ja rehellisesti. Sarjassa muusikko Astrid Swa​n , joka itse sairastaa levinnyttä rintasyöpää, tapaa ihmisiä, joiden elämää parantumaton sairaus on koskettanut. ​​

Videosarja on osa Terveyskylän palliatiivisen hoidon (”Palliatiivinen talo”) osiota. Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä verkkopalvelu, jonka sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.