Siirry suoraan sisältöön

Periytyvyysneuvonta

Perinnöllisen syövän riskiä voi selvittää Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonnassa, johon kuka tahansa voi ottaa yhteyttä. Neuvonnan tavoitteena on vähentää sairastumiseen liittyvää huolta sekä antaa tietoa syövän perinnöllisyydestä.

 

Periytyvyysneuvonnassa siihen perehtynyt sairaanhoitaja selvittää asiakkaalta syöpätapausten määrää suvussa. Neuvonta on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja selvityksen kohteena on ainoastaan asiakkaana olevan henkilön riskin arviointi. Olennaisia ovat tiedot neljästä sukupolvesta: itse asiakkaasta, hänen vanhemmistaan ja isovanhemmistaan, asiakkaan omista lapsista sekä sisaruksista, sedistä, enoista ja tädeistä. Tärkeää on myös selvittää, mitä syöpää suvussa on esiintynyt ja minkä ikäisenä sukulaiset ovat syöpään sairastuneet.

Ajan varaamisen jälkeen asiakkaalle lähetetään postitse esitietolomakkeet. Täytetyn esitietolomakkeen ja neuvontakeskustelun perusteella asiakkaalle piirretään sukupuu, joka havainnollistaa mahdollisen perinnöllisen syövän riskiä.

Täytetyn esitietolomakkeen ja sukupuun perusteella Syöpäjärjestöjen syövän perinnöllisyyteen erikoistunut lääkäri arvioi jatkotutkimusten tarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen yliopistosairaalaan. Varsinaisen syöpäalttiuteen liittyvän perinnöllisyysneuvonnan asiakkaalle antaa perinnöllisyyslääkäri.

Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonta on maksutonta.

Tulostettava periytyvyysneuvonnan esitietolomake (pdf) >>

Varaa aika:
Pirsyn toimisto p. 03 2499 200