Voisiko työelämä tarjota jotain muutakin kuin tehokkuusvaatimuksia ja jatkuvaa kiirettä? Kiirettä ja vauhtia, jossa omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle ei jää aikaa. Työelämää, jossa vaatimukset tuntuvat liian raskailta, eivätkä voimavarat riitä, kun samaan aikaan huoli omasta terveydestä painaa mieltä.

Vastaanotolleni tulee ajoittain syöpään sairastuneita, jotka pohtivat juuri näitä kysymyksiä. Moni pelkää, että kuormittava työ voi heikentää terveyttä tai jopa lisätä syövän uusiutumisen riskiä.

Tällaisina hetkinä on tärkeää pysähtyä hetkeksi ja miettiä: Millaisia toiveita minulla on työelämälle? Mikä työssä on minulle tärkeää ja merkityksellistä? Mikä työssä kuormittaa?

Ihminen kaipaa ja tarvitsee merkityksellisyyttä. Monille työ merkitseekin muutakin kuin pelkkää toimeentuloa: mahdollisuutta vaikuttaa, toteuttaa itseään, kuulua yhteisöön tai tuntea itsensä tarpeelliseksi. Työtä voi toki tehdä vain rahan takia, tällöin sisältöä elämään ja arkeen tulisi löytyä vapaa-ajasta ja työn ulkopuolelta.

On täysin luonnollista, ettei työ jatkuvasti tunnu merkitykselliseltä. Hetkellisestä turhautumisesta ei siis kannata huolestua. Jos työ pitkällä aikavälillä tarjoaa vain taloudellista toimeentuloa ja samaan aikaan kuluttaa liikaa voimavaroja – tai jos työ on muuttunut omien arvojen vastaiseksi – alkaa tilanne jo uuvuttaa.

Tunnetko arvosi?

Omaa elämää (ja työelämää!) kannattaa tutkailla tarkemmin. Aluksi voit listata itsellesi tärkeimmät asiat ja arvot elämässäsi. Kun olet listannut arvot, poimi niistä keskeisimmät. Mieti samalla, elätkö näiden arvojen mukaista elämää – ja työelämää. Jos työelämän arvot ovat ristiriidassa muiden elämänarvojesi kanssa tai jopa estävät niiden toteutumisen, voi olla aiheellista pohtia, mitä voisi tehdä toisin.

Tasapainoa työn, terveyden ja hyvien ihmissuhteiden välillä voi etsiä ja lisätä monin tavoin. Yksi löytää ratkaisun tuunaamalla omaa työtään tai siirtymällä organisaatiossa toisenlaisiin tehtäviin. Toinen lyhentää työaikaansa. Jollekin vaihtoehto voi olla työpaikan vaihto tai jopa uudelle uralle ja alalle suuntaaminen.

Vakava sairaus voi muuttaa työn merkitystä ihmiselle ja suhtautumista siihen. Asioiden pohtiminen ääneen auttaa usein jäsentämään ajatuksia ja löytämään uutta suuntaa työhön sekä tasapainottamaan tilannetta kohti arvojen mukaista elämää. Usein keskustelu toisen ihmisen kanssa – oli se sitten ystävä, puoliso tai ammattilainen – selkeyttää tilannetta ja saattaa auttaa löytämään uusia näkökulmia työhön. Joskus keskustelujen myötä saattaa syntyä pitkän aikavälin suunnitelma kokonaan uudesta työstä.

Pohdinnan ei aina tarvitse johtaa suuriin muutoksiin. Joskus riittää havainto: tässä hetkessä asiat ovat riittävän hyvin – ja tehdään vain pieniä säätöjä. Toisinaan saattaa syntyä päätös lähteä kohti uutta, merkityksellisempää ja omien arvojen mukaista työelämää. Molemmat ovat yhtä arvokkaita valintoja. Tärkeintä on, että olet pysähtynyt itsesi äärelle ja löytänyt juuri tähän hetkeen sopivan vastauksen – sellaisen, joka voi olla alku johonkin uuteen.

Jos haluat pohtia arvojasi, voit käyttää apunasi esimerkiksi oheista arvolistaa.

Luettavaksi voit ottaa esimerkiksi Arto Pietikäisen kirjan Kohti arvoistasi – Suuntaa mielekkäisiin muutoksiin.

 


Kun pohdit työelämän suuntaa syöpään sairastumisen jälkeen, voit olla yhteydessä syöpäyhdistyksen kuntoutuksen asiantuntijaan; Pirkanmaalla minuun. Laita viestiä (WhatsAppillakin onnistuu), sähköpostia tai soita!

Muista: et ole yksin.

Ajankohtaista

Syöpä ja työ – Miten mä pärjään töissä?!

Aivosumu. Keskittymiskyky nollassa. Osaamattomuuden tunne. Vaikea tuottaa puhetta. Katille työhön paluu ei ollut itsestäänselvyys tai läpihuutojuttu syövän jälkeen.

Lue lisää

Syöpä ja työ: Kun sairausloma pitkittyy

Mitä jos sairauspäivärahan maksimimäärä alkaa täyttyä, mutta työhön paluu tuntuu mahdottomalta?

Lue lisää

Tukea ja vaihtoehtoja löytyy, kun on aika palata töihin

Kun työpaikalle paluu mietityttää, Pirsyn työelämävastaanotolla istahdetaan alas ja puntaroidaan yhdessä, mikä olisi oikea aika ja tapa palata töihin.

Lue lisää