Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Syövästä toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia ja vähitellen.

Tutkimusten mukaan liikunta on hyödyksi syöpään sairastuneille, koska se mm. kohentaa elämänlaatua, nopeuttaa uupumuksen väistymistä, auttaa palautumaan nopeammin hoitoja edeltäneelle toimintakyvyn tasolle sekä vähentää ahdistusta ja masennusta. Liikunta myös vähentää riskiä syövän uusiutumiseen.

Pirsyn liikuntatoiminta tukee sairaudesta toipumista, onpa syöpään sairastuminen sinulle ensimmäinen kerta tai sairautesi uusinut. Samoin liikunta tukee toimintakyvyn ylläpitämistä, mikäli sairastat parantumatonta tai kroonista syöpää.

Henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta saat yksilöllistä opastusta liikkumiseen. Liikuntaryhmissä tapaat toisia samankaltaisessa tilanteessa olevia ja pääset liikkumaan ammattilaisen ohjaamana.

Tärkeintä on itseään kuunnellen kokeilla ja löytää itselle sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa.

 

Henkilökohtainen liikunnanohjaus

Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen. Syöpää sairastavan fysioterapiaan erikoistunut liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti tekee kanssasi liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi. Liikunnanohjaus on kertaluontoinen.

Lisätietoja ja ajanvaraus: nettiajanvaraukseen tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

 

Lisää asiaa henkilökohtaisesta liikunnanohajuksesta löydät blogista Liikkeelle turvallisella mielellä >>

 

Yleinen liikuntavuoro

Yhdistyksen liikuntatila Onkosportti kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on syöpään sairastuneiden ja läheisten käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun:

ma 9.00-15.30
ti 9.00-12.00
ke suljettu
to 9.00-15.30
pe 9.00-13.30

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hinta: maksuton

 


Kuntouttava ryhmäliikunta on suunnattu ensisijaisesti enintään 2 vuotta sitten syöpään sairastuneille tai kroonisesti syöpäsairaille.

Jooga

Syöpään sairastuneiden joogaryhmässä tutustut monipuolisesti hathajoogaan kehoa kuunnellen ja ripauksella hengityksen tahtiin tehtävää flow-joogaa. Opit lisäksi helppoja hermostoa rauhoittavia ja tasapainottavia hengitysharjoituksia sekä pääset nauttimaan joogin uneksikin kutsutusta elvyttävästä syvärentoutuksesta. Joogaohjaajana toimii Jenni Lehvilä.

Kevään aikana järjestetään kaksi samansisältöistä ryhmää. Ryhmään otetaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella.

Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, 5 kertaa:

 

Ryhmä 1

ke 21.2.-20.3.2024 klo 14.15-15.15

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 18.12.2023-26.1.2024. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

 

Ryhmä 2

ti 26.3.-23.4.2024 klo 16.30-17.30

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu  5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 22.1.-1.3.2024. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

 

Pirsyn kävelyporukka

Lähde mukaan Pirsyn kävelyporukkaan! Syöpään sairastuneille tarkoitetussa kävelyporukassa saat hyvän mielen, liikuntaa ja mahdollisuuden jutella samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Kävelyn tahti sovitetaan osallistujien voinnin ja kunnon mukaan.

Kävelylenkin vetäjänä toimii Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vapaaehtoinen, jonka tunnistat yhdistyksen logosta. Kävelyryhmä on maksuton, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

to 25.4.2024 klo 17.00-18.00

Koskenranta, lähtöpaikka Ravintola Puiston edestä, Hämeenkatu 14, Tampere

 

to 23.5.2024 klo 17.00-18.00

Hämeenpuisto, lähtöpaikka Kirjasto Metson edestä, Pirkankatu 2, Tampere

 

Tukea liikkumiseen verkossa

Etäliikunta

Etäliikuntaa järjestetään 5.2.–26.4.2024. Luvassa on monipuolinen kausi, liikuntaa on tarjolla lihasvoimaharjoittelusta kehonhuoltoon, joogasta tanssilliseen menoon. Tunnit järjestetään tiistaista torstaihin. Voit osallistua tuokioihin vaivattomasti ja turvallisesti. Osa tuokioista on tallenteina, joita voit hyödyntää itsellesi sopivaan aikaan.

Maksuttomat etäliikuntatuokiot ovat ammattilaisten ohjaamia ja suunniteltu syöpään sairastuneille ja syövästä toipuville.

Tutustu tarkempaan aikatauluun Kaikki Syövästä -sivustolla >> -ja lähde mukana liikkumaan!

Etäliikuntaa ovat olleet toteuttamassa: Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry ja Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys

 

Rintasyöpäyhdistyksen lymfajumppavideot verkossa  

Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa. Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.  

Tutustu lymfaharjoitteisiin (siirryt Rintasyöpäyhdistyksen sivustolle) >>

 

Voimia kuntoutumiseen -liikunnan verkkokurssi

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti. Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Videoiden harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan harjoitteen. Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan. Valitse itsellesi tila missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa mikä ei karkaa alta pois.

Kurssin sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Tarvittaessa varmista harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Kurssin videot julkaistaan yhdistyksen YouTube-kanavalla seuraavasti:

1. video: Voimaharjoittelua alavartalolle
2. video: Voimaharjoittelua keskivartalolle
3. video: Voimaharjoittelua ylävartalolle
4. video: Liikkuvuus ja kehotietoisuus
5. video: Rentoutuminen

Siirry katsomaan videoita tästä (YouTube) >>

 

Usein kysytyt kysymykset: liikunta ja syöpä (videot)

 

 

Hyödyllisiä linkkejä