Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Syöpään sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia. Tärkeintä on itseään kuunnellen kokeilla ja löytää itselle sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen liikuntapalvelut tukevat sairaudesta toipumista ja kuntoutumista.

Koronavirus vaikuttaa Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toimintaan, lue päivittyvä verkkotiedote täältä >>

Huomioithan, että kuntosalille, liikuntaneuvontaan tai ryhmiin voit tulla vain terveenä. Jos sinulla tai samassa taloudessa asuvalla on flunssan kaltaisia oireita (kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli), osallistuminen pitää perua p. 03 2499 200.

 

Hyvinvoinnin joulukalenteri syöpää sairastaville miehille

Syöpää sairastavien miesten hyvinvoinnin joulukalenteri (1., 9. ja 16.12.) sisältää kolme webinaaria, joissa asiantuntijaluennon lisäksi on ohjattu liikuntatuokio. Webinaareista saa tietoa, neuvoa ja tukea hyvinvoinnin edistämiseen.

Teamsin välityksellä toteutettavat webinaarit ovat maksuttomia. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja, viikolla 50 luvassa jouluyllätys!

 

Tutustu oheiseen Teams-ohjeeseen (pdf)

Saavuthan paikalle noin 5–10 minuuttia ennen webinaarin alkua, jotta ehdit testata yhteyksien toimivuuden.

 

Osallistu webinaarin tästä

Aikataulu

1.12. klo 18.00–19.00 Liikeharjoitukset virtsa- ja seksuaaliongelmien hallinnassa (teoriaa ja harjoituksia)
Liikuntafysiologi, fysioterapeutti, dosentti Esko Mälkiä

9.12. klo 18.00–18.30 Miehisyys koetuksella
Seksuaalineuvoja, sairaanhoitaja Kristiina Annila, Vaasan keskussairaala
klo 18.30–19.00 Pilates
Ohjaajana fysioterapeutti Jukka Keisala, Fysios Vaasa

16.12. klo 18.00–18.20 Vertaisen puheenvuoro
Seppo Lehtinen
klo 18.20–19.00 Rentouttava jooga
Ohjaajana tanssi-liiketerapeutti, joogaopettaja Kaisa Selin, Tanssiterapia Piuma

 

Webinaarit järjestävät yhteistyössä Läntinen Syöpäkeskus, Satakunnan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja Suomen Syöpäyhdistys.

 

 

Henkilökohtainen liikuntaneuvonta

Kun haluat ohjausta sinulle sopiviin ja kuntoutumista tukeviin liikkumisen tapoihin sairauden toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai kroonisessa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan. Fysioterapeuttimme tekee kanssasi henkilökohtaisen liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi.

 

Lisätietoja ja ajanvaraus:
toimisto p. 03 2499 200  

 

 

Voimia kuntoutumiseen -liikunnan verkkokurssi

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti.  Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Videoiden harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan harjoitteen.  Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan.  Valitse itsellesi tila missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa mikä ei karkaa alta pois.

Kurssin sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Tarvittaessa varmista harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Kurssin videot julkaistaan yhdistyksen YouTube-kanavalla seuraavasti:

1. video: Voimaharjoittelua alavartalolle
2.video: Voimaharjoittelua keskivartalolle
3.video: Voimaharjoittelua ylävartalolle
4.video: Liikkuvuus ja kehotietoisuus
5.video: Rentoutuminen

Siirry katsomaan videoita tästä (YouTube) >>

 

 

 

Yleinen liikuntavuoro

Yhdistyksen liikuntatila kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun. Tarvittaessa rajoitamme liikuntatilassa yhtä aikaa olevien henkilöiden määrää.  

Hinta: 5 euroa (jäsenille maksuton)

 

16.8.-31.12.2021
ma klo 8.00-18.00
ti 8.00-16.00
ke klo 8.00-13.00
to klo 8.00-19.00 (laiteohjaus 2.9. alkaen klo 17.00-19.00 )
pe klo 8.00-14.00

 

Poikkeukset liikuntavuoroissa:

pe 5.11. 8.00-12.00
ma 6.12. suljettu
to 23.12. suljettu
pe 24.12. suljettu
pe 31.12. 8.00-12.00

 


Kuntouttava ryhmäliikunta on suunnattu ensisijaisesti enintään 2 vuotta sitten syöpään sairastuneille tai kroonisesti syöpäsairaille.

 

Jooga

Joogaohjaajan opastamana opit lempeitä jooga- ja hengitysharjoituksia ja rentoutumista. Ryhmään osallistuminen ei vaadi kovaa kuntoa tai notkeutta, vaan joogan voi aloittaa juuri sellaisena kuin on.
Joogaohjaajana toimii Martti Mäkinen. Ryhmään otetaan kuusi osallistujaa hakemusten perusteella. Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa viisi kertaa:

 

ti 28.9.-26.10.2021 klo 18.00-19.00
Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs., Tampere

Hakuaika on päättynyt.

 

 

Lymfajumppa

Vaivaako lymfaturvotus? Lymfajumppa on tarkoitettu syövän sairastaneille henkilöille yläraajan turvotuksen ennaltaehkäisyyn ja lievitykseen. Kolmen kerran aikana saat ohjausta, miten voit itse helpottaa yläraajan turvotusta ja tapaat muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Ryhmäkertaan kuuluvat kevyt lämmittely, tuolissa tehtävä ns. lymfajumppa sekä rentoutus. Ryhmään otetaan 10 osallistujaa hakemusten perusteella. Ohjaajana toimii fysio- ja lymfaterapeutti Mervi Liehu.  Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kolme kertaa:   

 

ke 3.11.-17.11.2021 klo 15.00-16.00
Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7.krs, Tampere 

Hakuaika on päättynyt.

 

 

Rintasyöpäyhdistyksen lymfajumppavideot verkossa  

Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa. Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.  

Tutustu lymfaharjoitteisiin (siirryt Rintasyöpäyhdistyksen sivustolle) >>

 

 

 

Pirsyn kävelyporukka

Lähde mukaan Pirsyn kävelyporukkaan! Syöpään sairastuneille tarkoitetussa kävelyporukassa saat hyvän mielen, liikuntaa ja mahdollisuuden jutella samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Kävelyn tahti sovitetaan ryhmäläisten voinnin ja kunnon mukaan. Kävelylenkin vetäjänä toimii Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen työntekijä, jonka tunnistat yhdistyksen logosta. Ei ennakkoilmoittautumista.       

ti 24.8.2021 klo 17.00-18.00
Hatanpään arboretum, Tampere Lähtö Hatanpään Kartanon pysäköintialueen laidalta. 

ti 7.9.2021 klo 17.00-18.00
Kaupin urheilupuisto, Kunto-Kolmonen, Tampere. (Huomioithan, että maasto on mäkistä.)
Lähtö Taysin Elämänaukiolta pääoven edustalta, Kuntokatu 2. 

ti 21.9.2021 klo 17.00-18.00
Pyynikin näkötorni, Näkötornintie 20, Tampere. 
Lähtö näkötornin edustalta. 

 

 

 

Usein kysytyt kysymykset: liikunta ja syöpä (videot)

 

 

 

LUE MYÖS