Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Syöpään sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia. Tärkeintä on itseään kuunnellen kokeilla ja löytää itselle sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen liikuntapalvelut tukevat sairaudesta toipumista ja kuntoutumista.

 

Henkilökohtainen liikunnanohjaus

Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen. Fysioterapeuttimme tekee kanssasi liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi.

Lisätietoja ja ajanvaraus: nettiajanvaraukseen tästä >> tai soita Kristiina Leinonen p. 050 5274 826

 

 

Yleinen liikuntavuoro

Yhdistyksen liikuntatila Onkosportti kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on syöpään sairastuneiden ja läheisten käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun:

2.1.-31.5.2023

ma 8.00-18.00

ti 8.00-12.00

ke suljettu

to 8.00-15.00

pe 8.00-14.00

 

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hinta: 5 euroa / Pirsyn jäsenille maksuton

 


Kuntouttava ryhmäliikunta on suunnattu ensisijaisesti enintään 2 vuotta sitten syöpään sairastuneille tai kroonisesti syöpäsairaille.

 

Lymfajumppa

Lymfajumppa on tarkoitettu syövän sairastaneille henkilöille yläraajan turvotuksen ennaltaehkäisyyn ja lievitykseen. Kolmen kerran aikana saat ohjausta, miten voit itse helpottaa yläraajan turvotusta ja tapaat muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Ryhmäkertaan kuuluvat kevyt lämmittely, lymfajumppa sekä rentoutus.

Ryhmään valitaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella. Ohjaajana toimii fysioterapeutti. Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kolme kertaa:

ke 8.-22.2.2023 klo 15.00-16.00

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Huom! Hakuaika 7.12.2022-20.1.2023

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

Kaikille hakijoille annetaan päätös tiedoksi hakuajan päättymisen jälkeen.

 

Jooga

Syöpään sairastuneiden joogaryhmässä tutustut monipuolisesti hathajoogaan kehoa kuunnellen ja ripauksella hengityksen tahtiin tehtävää flow-joogaa. Opit lisäksi helppoja hermostoa rauhoittavia ja tasapainottavia hengitysharjoituksia sekä pääset nauttimaan joogin uneksikin kutsutusta elvyttävästä syvärentoutuksesta. Joogaohjaajana toimii Jenni Lehvilä.

Ryhmään valitaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella. Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, viisi kertaa:

ti 7.3.-4.4.2023 klo 13.30-14.30

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Huom! Hakuaika 9.1.-17.2.2023. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

Kaikille hakijoille annetaan päätös tiedoksi hakuajan päättymisen jälkeen.

 

Pirsyn kävelyporukka

Lähde mukaan Pirsyn kävelyporukkaan! Syöpään sairastuneille tarkoitetussa kävelyporukassa saat hyvän mielen, liikuntaa ja mahdollisuuden jutella samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Kävelyn tahti sovitetaan ryhmäläisten voinnin ja kunnon mukaan.

Kävelylenkin vetäjänä toimii Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen työntekijä tai vapaaehtoinen, jonka tunnistat yhdistyksen logosta. Kävelyryhmä on maksuton, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

 

to 30.3.2023 klo 17.00-18.00

Hatanpään arboretum, Tampere. Lähtö Hatanpään kartanon pysäköintialueenlaidalta.

 

to 27.4.2023 klo 17.00-18.00

Pyynikin näkötorni, Näkötornintie 20, Tampere. Lähtö näkötornin edustalta.

 

to 25.5.2023 klo 17.00-18.00

Kaupin urheilupuisto, Kunto-Kolmonen, Tampere. Huomioithan, että maasto on mäkistä. Lähtö Taysin Elämänaukiolta pääoven edustalta, Kuntokatu 2.

 

 

Rintasyöpäyhdistyksen lymfajumppavideot verkossa  

Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa. Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.  

Tutustu lymfaharjoitteisiin (siirryt Rintasyöpäyhdistyksen sivustolle) >>

 

 

Voimia kuntoutumiseen -liikunnan verkkokurssi

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti. Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Videoiden harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan harjoitteen. Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan. Valitse itsellesi tila missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa mikä ei karkaa alta pois.

Kurssin sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Tarvittaessa varmista harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Kurssin videot julkaistaan yhdistyksen YouTube-kanavalla seuraavasti:

1. video: Voimaharjoittelua alavartalolle
2. video: Voimaharjoittelua keskivartalolle
3. video: Voimaharjoittelua ylävartalolle
4. video: Liikkuvuus ja kehotietoisuus
5. video: Rentoutuminen

Siirry katsomaan videoita tästä (YouTube) >>

 

 

Usein kysytyt kysymykset: liikunta ja syöpä (videot)

 

 

 

LUE MYÖS