Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Syöpään sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia. Tärkeintä on itseään kuunnellen kokeilla ja löytää itselle sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen liikuntapalvelut tukevat sairaudesta toipumista ja kuntoutumista.

 

Henkilökohtainen liikunnanohjaus

Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen. Fysioterapeuttimme tekee kanssasi liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi.

Lisätietoja ja ajanvaraus: nettiajanvaraukseen tästä >> tai soita Kristiina Leinonen p. 050 5274 826

 

 

Yleinen liikuntavuoro

Yhdistyksen liikuntatila kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun

8.8.-23.12.2022

ma 8.00-18.00

ti 8.00-15.00

ke suljettu

to 8.00-15.00

pe 8.00-14.00

 

Poikkeusaukioloajat

tiistaisin 25.10.-29.11. klo 8.00-12.00

suljettu 6.12. ja 23.12.

 

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hinta: 5 euroa (jäsenille maksuton)

 

 


Kuntouttava ryhmäliikunta on suunnattu ensisijaisesti enintään 2 vuotta sitten syöpään sairastuneille tai kroonisesti syöpäsairaille.

 

Jooga

Joogaohjaajan opastamana opit lempeitä jooga- ja hengitysharjoituksia ja rentoutumista. Ryhmään osallistuminen ei vaadi kovaa kuntoa tai notkeutta, vaan joogan voi aloittaa juuri sellaisena kuin on. Joogaohjaajana toimii Martti Mäkinen.

Syksyllä kokoontuu kaksi samansisältöistä joogaryhmää, molempiin ryhmiin otetaan 6 osallistujaa hakemusten perusteella. Ryhmät ovat maksuttomia ja kokoontuvat kerran viikossa viisi kertaa.

 

Jooga iltaryhmä

ti 6.9.-18.10.2022 (ei 20.9.) klo 18.00-19.00

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs., Tampere

Hakuaika on päättynyt. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen.

 

Jooga päiväryhmä

ti 25.10.-29.11.2022 klo 13.30-14.30

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs., Tampere

Lähetä hakemuksesi viim. 23.9.2022: Täytä hakulomake tästä >> tai soita p. 03 2499 200. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen.

 

Lymfajumppa

Lymfajumppa on tarkoitettu syövän sairastaneille henkilöille yläraajan turvotuksen ennaltaehkäisyyn ja lievitykseen. Kolmen kerran aikana saat ohjausta, miten voit itse helpottaa yläraajan turvotusta ja tapaat muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Ryhmäkertaan kuuluvat kevyt lämmittely, tuolissa tehtävä ns. lymfajumppa sekä rentoutus.

Ryhmään otetaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella. Ohjaajana toimii fysioterapeutti. Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kolme kertaa:

ke 14.-28.9.2022 klo 15.00-16.00

Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika on päättynyt.

Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen.

 

 

Pirsyn kävelyporukka

Lähde mukaan Pirsyn kävelyporukkaan! Syöpään sairastuneille tarkoitetussa kävelyporukassa saat hyvän mielen, liikuntaa ja mahdollisuuden jutella samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Kävelyn tahti sovitetaan ryhmäläisten voinnin ja kunnon mukaan.

Kävelylenkin vetäjänä toimii Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen työntekijä tai vapaaehtoinen, jonka tunnistat yhdistyksen logosta. Kävelyryhmä on maksuton, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

 

to 25.8.2022 klo 17.00-18.00

Kaupin urheilupuisto, Kunto-Kolmonen, Tampere. Huomioithan, että maasto on mäkistä. Lähtö Taysin Elämänaukiolta pääoven edustalta, Kuntokatu 2.

 

to 8.9.2022 klo 17.00-18.00

Pyynikin näkötorni, Näkötornintie 20, Tampere. Lähtö näkötornin edustalta.

 

to 22.9.2022 klo 17.00-18.00

Hatanpään arboretum, Tampere Lähtö Hatanpään kartanon pysäköintialueen laidalta.

 

 

Rintasyöpäyhdistyksen lymfajumppavideot verkossa  

Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa. Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.  

Tutustu lymfaharjoitteisiin (siirryt Rintasyöpäyhdistyksen sivustolle) >>

 

Voimia kuntoutumiseen -liikunnan verkkokurssi

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti.  Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Videoiden harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan harjoitteen.  Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan.  Valitse itsellesi tila missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa mikä ei karkaa alta pois.

Kurssin sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Tarvittaessa varmista harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Kurssin videot julkaistaan yhdistyksen YouTube-kanavalla seuraavasti:

1. video: Voimaharjoittelua alavartalolle
2. video: Voimaharjoittelua keskivartalolle
3. video: Voimaharjoittelua ylävartalolle
4. video: Liikkuvuus ja kehotietoisuus
5. video: Rentoutuminen

Siirry katsomaan videoita tästä (YouTube) >>

 

 

Usein kysytyt kysymykset: liikunta ja syöpä (videot)

 

 

 

LUE MYÖS