Siirry suoraan sisältöön

Terveellisten elämäntapojen vaikutus syöpää sairastavalle

Heidi Penttinen

Heidi Penttinen

Syövän hoito on viimeisen vuosikymmen aikana kehittynyt huimasti, mutta voisiko syöpää sairastava tehdä vielä itse jotain parantaakseen ennustettaan? Ehdottomasti voi! Eniten tieteellistä näyttöä elämäntapojen vaikutuksesta ennusteeseen on suurissa tautiryhmissä; eturauhassyövässä, rintasyövässä ja suolistosyövässä.

 

Eturauhassyöpä

Fyysinen aktiivisuus, etenkin vähän rankempi liikunta (esim. hölkkä ja reipas pyöräily) vähentää riskiä eturauhassyövän leviämiseen. Diagnoosin jälkeinen fyysinen aktiivisuus vähentää sekä kokonaiskuolleisuutta että kuolleisuutta eturauhassyöpään. Lihavuus taas lisää sekä eturauhassyövän etenemistä että kuolleisuutta eturauhassyöpään, joten painonhallinta on tärkeää.

Vaikka eturauhassyövän ennuste on hyvä, eturauhassyövän sairastaneilla miehillä on suurentunut riski sairastua diabetekseen ja sydäntautiin. Miehistä, joilla on diagnosoitu eturauhassyöpä, suunnilleen saman verran kuoleekin sydän- ja verisuonitauteihin kuin eturauhassyöpään. Sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä elämäntavoilla on merkittävä rooli.

 

Suolistosyöpä

Suolistosyöpäpotilailla on saman ikäistä vertailuväestöä useammin jokin muukin diagnoosi (diabetes, COPD eli keuhkoahtaumatauti tai sydämen vajaatoiminta). Paljon liikkuvilla suolistosyöpää sairastavilla ihmisillä on 42% pienempi kokonaiskuolemanriski ja 39% pienempi riski kuolla suolistosyöpään kuin vähän liikkuvilla. Lisäksi liikunta mahdollisesti helpottaa suolistosyövän hoidossa käytettävän sytostaatin, oksaliplatinan, aiheuttamaa neuropatiaa ja yleensäkin sytostaattihoidon aiheuttamia haittoja, kuten uupumusta.

 

Rintasyöpä

Syöpä sekä sen hoidot aiheuttavat sarkopeniaa eli lihaskatoa. Rintasyöpäpotilaista neljännes on yllättäen sarkopeenisia jo ennen hoitoja, ja yli puolella on alentunut lihasvoima. Sarkopenia eli rasvattoman lihasmassan vähäisyys heikentää hoitotuloksia. Lihasmassaa voi hyvin yrittää kasvattaa jo hoitojen aikana. Voimaharjoittelun ei ole todettu lisäävän lymfaturvotusta, pikemminkin päinvastoin.

Ylipainoisten rintasyöpäpotilaiden ennuste on normaalipainoisia huonompi, joten painonhallinta tässäkin taudissa on tärkeää. Diagnoosin jälkeinen liikunta vähentää rintasyövän uusiutumisia 24 %, rintasyöpäkuolleisuutta 34 % (ainoastaan ylipainoisilla), kokonaiskuolleisuutta 41 % (painoindeksistä riippumatta).

 

Kuinka paljon ja minkälaista liikuntaa?

Käypä hoito -ohjeen mukainen liikuntasuositus on mainio myös syöpäpotilaille. Suosituksen mukaan viikon aikana pitäisi harrastaa ainakin 150 minuuttia kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, sauvakävelyä tai pyöräilyä. Vaihtoehtoisesti voi harrastaa rasittavampaa liikuntaa, kuten juoksua, maastohiihtoa tai aerobicia 75 minuuttia viikossa. Lisäksi suositellaan lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa. Lajina voi olla esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, jumppa, venyttely tai tanssi. Vesiliikunta on erityisen hyvä liikuntamuoto, jos nivelet ovat hoitojen haittavaikutuksena kipeytyneet.

Liikunnan on todettu olevan syöpäpotilaille turvallista myös hoitojen aikana. Sen on todettu parantavan elämänlaatua, vähentävän hoitojen haittavaikutuksia ja parantavan fyysistä suorituskykyä. Mikä tahansa liikunta on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Hyötyliikunnasta (kävely, puutarhanhoito, lumityöt yms.) saa liikuntaminuutteja melkein huomaamatta. Etäpesäkkeinen syöpäkin pysyy usein nykyhoidoilla kurissa ja liikunta onkin suotavaa myös etäpesäkkeistä syöpää sairastaville. Liikunta ei lisää syövän leviämistä vaan päinvastoin, vahvistaa elimistön omia puolustusmekanismeja ja auttaa jaksamaan sairauden ja hoitojen kanssa.

 

Muut elämäntavat ja henkinen hyvinvointi

Liikunnan lisäksi useassa taudissa ennustetta parantaa tupakoinnin lopettaminen sekä painonhallinta. Painonlasku ei kuitenkaan hyödytä, jos se johtuu lihasmassan katoamisesta. Kasvispainotteisesta ja säännöllisestä ruokailusta on apua. Jos ongelmana on painon putoaminen, ruuassa pitäisi olla riittävästi proteiinia ja rasvaa painonlaskun pysäyttämiseksi. Alkoholi kuormittaa maksaa, joka saattaa muutenkin jo olla kovilla hoidoista johtuen ja alkoholinkäytön vähentäminen on suotavaa.

Syöpä ja sen hoito ottaa välillä koville ja jos olo on huono, välillä saa myös käpertyä peiton alle lepäämään. Parempina päivinä kannattaa yrittää pysyä aktiivisena. Kannattaa muistaa, että elämässä on myös muuta kuin syöpä ja sen hoidot. Kannattaa vaalia läheisiä ihmissuhteita ja tehdä asioita, jotka tuottavat itselle mielihyvää ja antavat elämälle merkitystä.

 

 

Tutustu myös muihin Pirsyn liikuntapalveluihin >>

 

Voimia kevääseen!

 

Heidi Penttinen