Siirry suoraan sisältöön

Kurssit

Ammattilaisten ohjaamat vertaistuelliset kurssit tukevat syövästä toipumista ja kuntoutumista.

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen kurssit

  • ovat ammattilaisten ohjaamia kokonaisuuksia, joissa seuraavan kerran aiheet ja keskustelut jatkuvat edelliskerralta
  • tarjoavat tietoa ja psykososiaalista tukea toipumiseen
  • tarjoavat vertaistuellisia keskusteluita ja mahdollisuuden tutustua toisiin samankaltaisessa tilanteessa oleviin, sillä osallistujat pysyvät samoina koko kurssin ajan
  • järjestetään useimmiten arki-iltoina
  • on suunnattu syöpään sairastuneille 1-2 vuotta sairastumisen jälkeen
  • tukevat kuntoutumista parhaiten silloin, kun jaksamista on riittävästi osallistua kurssin kaikille kerroille – näin saat kurssilta parhaimman hyödyn

 

 

Liikkeellä elämässä -tanssi-liiketerapeuttinen kurssi

Kurssi on suunnattu syöpään sairastuneille, jotka haluavat käsitellä liikkeen ja keskustelun avulla omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Kurssilla yhdistyvät kehon, liikkeen ja keskustelun elementit. Kurssi vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä. Se voi edistää mielialan kohentumista ja ystävällisempää suhtautumista omaan kehoon ja auttaa löytämään uudenlaisen suhteen omaan liikkumiseen. Kurssilla pääset käsittelemään ajatuksia ja tunteita keskustelun ja liikkeen avulla, opit kuuntelemaan kehon viestejä sekä lepäämään ja rentoutumaan. Kurssi voi myös vahvistaa minäkuvaa syöpähoitojen muuttamassa kehossa.

Kurssi soveltuu sinulle, jos syöpään sairastumisesta tai diagnoosin saamisesta on kulunut vähintään 6-12 kk  ja koet, että jaksat käsitellä asiaa ja osallistua kaikille ryhmäkerroille. Liikkuminen kurssilla ei ole fyysisesti raskasta, mutta jokaisen tulee pystyä liikkumaan itsenäisesti, istuutumaan lattialle ja nousemaan ylös. Kurssi ei edellytä liikunnallisia tai tanssillisia taitoja ja se soveltuu kaikenikäisille.

Ohjaajana toimii koulutettu tanssiliiketerapeutti.

Kurssi on maksuton ja kokoontuu 10 kertaa:

ti 5.9.-14.11.2023 klo 16.30-18.00 (ei 17.10.)
Taideterapiatalo ARTis, Pyynikintori 8 C 44, Tampere

Huom! Hakuaika 26.6.-4.8.2023. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

Yhteistyössä: Veikkaukse logo, sininen teksti Veikkaus valkoisella pohjalla

 

Sovelletun rentoutuksen kurssi

Sovellettu rentoutus on itsehallintamenetelmä, jonka avulla voit oppia ennaltaehkäisemään ja hoitamaan stressiä, kielteisiä tunteita, ahdistuneisuutta, ja parantamaan unen laatua.

Menetelmässä jännitetään ja rentoutetaan eri lihasryhmät vuorotellen ohjeiden mukaan. Rentoutus toteutetaan kurssilla istuen. Menetelmän opettelu vaatii huolellista, omatoimista, päivittäistä harjoittelua, jotta siitä saa itselleen arjessa toimivan stressinhallintamenetelmän.

Kurssikerroilla opettelet ohjatusti sovelletun rentoutuksen menetelmää toisten samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa ja kurssikertojen välillä jatkat harjoittelua itsenäisesti kotona.

Kurssille valitaan hakemusten perusteella neljä syöpään sairastunutta. Syöpähoidot eivät ole kurssille osallistumiselle este, mikäli koet, että pystyt osallistumaan jokaiselle kurssikerralle, ja jaksat harjoitella menetelmää kotona päivittäin. Kurssille valituilta odotetaan myös ajankohtaisesti kokemusta voimakkaasta tai kohtalaisesta ahdistuneisuudesta, pelkoa sairauden uusiutumisesta sekä halua sitoutua itsenäiseen rentoutusharjoitteluun kurssitapaamisten välillä.

Kurssi on maksuton. Tarvittaessa kurssille hakijat haastatellaan. Kurssin ohjaajana toimii yhdistyksen fysioterapeutti.

Kurssi kokoontuu kerran viikossa, kahdeksan kertaa:

ma 18.9.-6.11.2023 klo 15.00-17.00
Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs. Tampere

Huom! Hakuaika 10.7.-18.8.2023. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

Kaikille hakijoille annetaan päätös tiedoksi hakuajan päätyttyä.

 

Muut Syöpäjärjestöjen kurssit

Syöpäjärjestöjen kursseille voi hakea asuinpaikasta riippumatta. Kursseista useimmat on tarkoitettu tiettyä syöpää sairastaville, osalle kursseista voivat osallistua kaikki syöpäpotilaat. Läheisensä menettäneille on omia kursseja kuten myös lapsille, nuorille ja perheille. Parikurssille voi osallistua sairastuneen puoliso, ystävä tai muu läheinen. Joillekin pari- tai perhekursseille voi osallistua myös yksin.

Lisäksi järjestetään toiminnallisia teemakursseja, joissa painopiste on luovassa toiminnassa ja liikunnassa. Sopeutumisvalmennuskurssille kannattaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta, kun hoidot ovat jo päättyneet tai päättymässä. Kursseille valitaan ensisijaisesti syöpäpotilaita, jotka eivät ole olleet aikaisemmin kuntoutuksessa.

Tutustu muiden Syöpäjärjestöjen kurssitarjontaan

Tutustu syöpäjärjestöjen sähköiseen kurssiesitteeseen (pdf) >>

 

Kelan kurssit syöpään sairastuneille

Kela järjestää sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville aikuisille ja perhekursseja syöpää sairastaville lapsille. Sopeutumisvalmennus on moniammatillista ja ryhmämuotoista kuntoutusta.

Sopeutumisvalmennuksessa saat tukea arkipäivän ongelmatilanteisiin ja apua elämäntilanteesi selkeyttämiseen. Kuntoutuksella pyritään turvaamaan ja parantamaan työ-, opiskelu- ja toimintakykyä, vahvistamaan elämänhallintaa ja tukemaan itsehoitoa. Kursseilla saat myös tietoa sairaudestasi, kuntoutuskäytännöistä ja oman asuinpaikkakuntasi tukiverkostoista.

Tutustu Kelan sopeutumisvalmennuskursseihin syöpää sairastavalle >>

Tutustu täällä Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssitoimintaan >>