Siirry suoraan sisältöön

Kurssit

Haluamme, että jokainen syöpään sairastunut ja läheinen saa omaan tilanteeseensa sopivaa tukea. Kurssit tarjoavat kokonaisvaltaisesti toipumisen ja jaksamisen tueksi asiantuntijatietoa sekä vertaistuellisia keskusteluita.

Syövän sairastaneiden kursseille kannattaa hakeutua 1-2 vuotta sairastumisen jälkeen, kun jaksamista on riittävästi osallistua kurssin kaikille kerroille. Näin saat kurssilta parhaimman hyödyn.

Syöpäjärjestöjen kursseille voi hakea asuinpaikasta riippumatta. Kurssit löydät Syöpäjärjestöjen painetusta kurssioppaasta ja kaikkisyovasta.fi-verkkosivuilta.

 

Liikkeellä elämässä -tanssi-liiketerapeuttinen kurssi

Kurssi on suunnattu syöpään sairastuneille, jotka haluavat käsitellä liikkeen ja keskustelun avulla omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Kurssilla yhdistyvät kehon, liikkeen ja keskustelun elementit.

Kurssi vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä. Se voi edistää mielialan kohentumista ja ystävällisempää suhtautumista omaan kehoon ja auttaa löytämään uudenlaisen suhteen omaan liikkumiseen. Kurssilla pääset käsittelemään ajatuksia ja tunteita keskustelun ja liikkeen avulla, opit kuuntelemaan kehon viestejä sekä rentoutumaan. Kurssi voi myös vahvistaa minäkuvaa syöpähoitojen muuttamassa kehossa.

Kurssi soveltuu sinulle, jos hoitosi ovat päättyneet n. 6-12 kk sitten ja koet, että jaksat käsitellä asiaa ja osallistua kaikille ryhmäkerroille. Liikkuminen kurssilla ei ole fyysisesti raskasta, mutta jokaisen tulee pystyä liikkumaan itsenäisesti, istuutumaan lattialle ja nousemaan ylös. Aikuisille suunnattu kurssi ei edellytä liikunnallisia tai tanssillisia taitoja.

Kurssi ei sovellu akuutissa kriisissä oleville. Näissä tilanteissa tarjoamme yksilötukea >>

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 10 osallistujaa. Kurssia ohjaa koulutettu tanssi-liiketerapeutti.

Kurssi on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, 10 kertaa:

ti 24.9.-3.12.2024 (ei 15.10.) klo 16-18.30

Taideterapiatalo ARTis, Pyynikintori 8 C 44, Tampere

Hakuaika 15.7.-25.8.2024 Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama -logo

 

Voimavarana toivo

Parantumattoman syövän kanssa eläminen voi olla ahdistavaa ja kuormittavaa ja tietoisuus elämän rajallisuudesta voi käydä mielessä. Samalla elämän rajallisuuden tiedostaminen voi kirkastaa sitä, mikä on elämässä tärkeää ja mihin haluaa aikaansa käyttää.

Miten parantumattoman syövän kanssa on mahdollista elää riittävän hyvää arkea? Mistä voi löytää toivon näkökulmia, kun toivoa syövän parantumisesta ei ole? Kurssikerroilla asiantuntijat alustavat eri aiheisiin, joista keskustelemme sekä kaikki yhdessä että sairastavien ja läheisten omissa pienryhmissä. Teemoja ovat mm. toivon näkökulmat, kuormitukset ja voimavarat, arvot, elämän merkityksellisyys ja rajallisuus.

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 8 parantumatonta syöpää sairastavaa ja heidän 8 läheistään. Syöpää sairastava ja yksi hänen läheisistään sopivat keskenään kurssille hakemisesta ja molemmat täyttävät oman hakemuksensa.

Kurssi ei sovellu akuutissa kriisissä oleville. Näissä tilanteissa tarjoamme yksilötukea >> Kurssin ohjaajina toimivat yhdistyksen psykososiaalisen tuen asiantuntijat.

Kurssi on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, 3 kertaa:

ti 24.9.-8.10.2024 klo 16-19 (seurantatapaaminen  10.12.2024  3.12.2024)

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 22.7.-1.9.2024 Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

 

Suunta eteenpäin

Kurssilla saat tukea monipuoliseen kuntoutumiseen, terveellisiin elämäntapoihin sekä arjen voimavarojen tunnistamiseen. Kurssilla sinulla on mahdollisuus saada tukea sekä asiantuntijoilta että samassa tilanteessa olevilta. Tavoitteena on löytää suunta kohti mielekästä arkea ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kurssin teemoja ovat ravitsemus ja liikunta hyvinvoinnin tukemisessa, tunteet ja mieliala sekä voimavarat ja jaksaminen. Kurssitapaamiset sisältävät alustuksia eri teemoista, tehtäviä ja yhteistä keskustelua sekä tapaamiskertojen välillä pieniä tehtäviä.

Kurssi soveltuu työikäisille syövän sairastaneille, joiden parantavat hoidot ovat päättyneet noin vuoden sisällä. Tärkeintä on halu muutokseen ja mahdollisuus sitoutua jokaiseen tapaamiskertaan.

Kurssille valitaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella. Ohjaajina toimivat yhdistyksen psykososiaalisen tuen ja kuntoutuksen asiantuntijat.

Kurssi on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, 5 kertaa:

ma 7.10.-11.11.2024 (ei 14.10.) klo 17-19, (seurantatapaaminen 10.2.2025)

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 12.8.-22.9.2024 Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

 

Hyvän mielen avaimet

Syöpään sairastuminen on usein raskas elämänvaihe ja koettelee mielialaa. Kurssin tavoitteena on auttaa tunnistamaan ajatusten, tunteiden, toiminnan ja ihmissuhteiden vaikutuksia mielialaasi. Vertaistuelliset keskustelut tukevat harjoittelua. Kurssin päätyttyä sinulla on oma työkalupakki masennuksen ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi. Kurssilla hyödynnetään Depressiokoulu-menetelmää.

Kurssille valitaan hakemusten perusteella 8 syöpään sairastunutta, joilla on parantumiseen tähtäävät hoidot kesken tai jos syöpähoidot ovat päättyneet noin vuoden sisällä. Kurssista on suurin hyöty silloin, kun sinulla on alavireinen mieliala, mutta ei vaikea-asteista masennusta, sinulla on voimia osallistua kaikille kerroille ja tehdä harjoitteita tapaamisten väleillä. Kurssi ei sovellu akuutissa kriisissä oleville. Näissä tilanteissa tarjoamme yksilötukea >> Kurssia ohjaavat yhdistyksen psykososiaalisen tuen asiantuntijat.

Kurssi on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa, 5 kertaa:

ti 22.10.-19.11.2024 klo 17-19 (seurantatapaaminen 14.1.2025)

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 26.8.-6.10.2024 Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

 

 

Muut Syöpäjärjestöjen kurssit

Syöpäjärjestöjen kursseille voi hakea asuinpaikasta riippumatta. Kursseista useimmat on tarkoitettu tiettyä syöpää sairastaville, osalle kursseista voivat osallistua kaikki syöpäpotilaat. Läheisensä menettäneille on omia kursseja kuten myös lapsille, nuorille ja perheille. Parikurssille voi osallistua sairastuneen puoliso, ystävä tai muu läheinen. Joillekin pari- tai perhekursseille voi osallistua myös yksin.

Lisäksi järjestetään toiminnallisia teemakursseja, joissa painopiste on luovassa toiminnassa ja liikunnassa. Sopeutumisvalmennuskurssille kannattaa hakeutua 1–2 vuoden sisällä sairastumisesta, kun hoidot ovat jo päättyneet tai päättymässä. Kursseille valitaan ensisijaisesti syöpäpotilaita, jotka eivät ole olleet aikaisemmin kuntoutuksessa.

Tutustu Syöpäjärjestöjen kurssioppaaseen 2024 (pdf) >>

Tutustu muiden Syöpäjärjestöjen kurssitarjontaan

 

Kelan kurssit syöpään sairastuneille

Kela järjestää sopeutumisvalmennuskursseja syöpää sairastaville aikuisille ja perhekursseja syöpää sairastaville lapsille. Sopeutumisvalmennus on moniammatillista ja ryhmämuotoista kuntoutusta.

Sopeutumisvalmennuksessa saat tukea arkipäivän ongelmatilanteisiin ja apua elämäntilanteesi selkeyttämiseen. Kuntoutuksella pyritään turvaamaan ja parantamaan työ-, opiskelu- ja toimintakykyä, vahvistamaan elämänhallintaa ja tukemaan itsehoitoa. Kursseilla saat myös tietoa sairaudestasi, kuntoutuskäytännöistä ja oman asuinpaikkakuntasi tukiverkostoista.

Tutustu Kelan sopeutumisvalmennuskursseihin syöpää sairastavalle >>

Tutustu täällä Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssitoimintaan >>

 

Miten kurssit tukevat toipumista ja jaksamista?