Siirry suoraan sisältöön

Omatarkkailu

Tehokkain keino havaita rintasyöpä jo varhaisessa vaiheessa, on osallistua seulontaan. Kivessyöpä puolestaan on nuorten miesten yleisin syöpä, joka on hyväennusteinen, jos se löydetään varhaisessa vaiheessa. Sen vuoksi kivesten omatarkkailu ja mahdollisten muutosten varhainen huomaaminen on tärkeää.

Tarkkaile rintojasi

Tehokkain keino havaita rintasyöpä varhaisessa vaiheessa on osallistua seulontaan. Suomessa kunnat järjestävät maksutta mammografiaa 50-69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä paremmin se on hoidettavissa. Seulontaan kannattaa osallistua!

Joskus epätavallisen muutoksen rinnassa voi havaita myös itse. Tällaisessa tapauksessa muutos on syytä tutkituttaa.

On hyvä tuntea rintansa ja se, miltä ne normaalisti tuntuvat ja näyttävät. Jos itse havaitset tai joku toinen huomaa epätavallisia muutoksia rinnassa, kannattaa varata aika lääkärille omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta tai hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Toimi näin havaitessasi muutoksia rinnoissasi, vaikka olisit juuri käynyt tai olisit lähi-aikoina menossa seulontaan.

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. Kyhmy on useimmiten kivuton, mutta se voi joskus aiheuttaa kipua tai muita tuntemuksia, kuten kirvelyä tai pistelyä.

On hyvä muistaa, että kaikki muutokset rinnoissa eivät aina johdu syövästä. Rinnoissa voi esiintyä monenlaisia hyvänlaatuisia muutoksia kuten kystia, sidekudoskyhmyjä tai rauhaskudoksen epätasaisuutta. Kaikki uudet muutokset rinnoissasi on syytä kuitenkin tutkituttaa.

Muutokset, jotka vaativat jatkotutkimuksia

  • Kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Rinnan muodon muutos
  • Rinnan ihon sisäänvetäytymä
  • Ihottuma tai rikkouma nännipihassa
  • Nännin sisäänvetäytymä tai erite nännistä
  • Rinnan punoitus tai turvotus

Mikäli tiedät kuuluvasi erikoissairaanhoidon keskikorkean tai korkean riskin ryhmään, saat ohjeet rintojen seurantaan erikoissairaanhoidosta.

Lue lisää rintasyövän seulonnasta Ilman syöpää -sivustolla tästä >>

Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Rintasyöpä on yleisin naisilla, mutta myös miehet ja muunsukupuoliset voivat sairastua siihen.

 

Kivesten omatarkkailu

Opettele tunnustelemaan kivekset

Kivessyöpä on nuorten miesten yleisin syöpä, jota esiintyy yleisimmin 15-35 vuotiailla. Kivessyöpä on hyväennusteinen, jos se löydetään varhaisessa vaiheessa. Sen vuoksi kivesten omatarkkailu ja mahdollisten muutosten varhainen huomaaminen on tärkeää. Kaikki kiveksissä tapahtuvat muutokset eivät ole syöpää, mutta ne on hyvä näyttää lääkärille

Kivessyövän oireet

  • kiveksessä tuntuva kyhmy
  • toisen kiveksen suureneminen
  • kiveksen kiinteyden muuttuminen
  • kipu

VIDEO