Siirry suoraan sisältöön

Vertaistuki

Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista, omaa suhtautumistaan siihen sekä tuo iloa ja virkistystä. Vertaistukitoiminta täydentää asiantuntijoiden tarjoamaa tukea.

 

Voit oman tilanteesi ja toiveesi mukaan pyytää henkilökohtaista vertaistukihenkilöä kahdenkeskisiin keskusteluihin tai osallistua vertaistukiryhmään, jossa tutustut useisiin samankaltaisessa tilanteessa oleviin.

 

Vertaistukihenkilöt

Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset vertaistukihenkilöt kuuntelevat ja antavat keskustellen tukea syöpäsairauden aikana. Vaikka vertaistuellisessa keskustelussa on turvallista jakaa syöpään liittyviä kokemuksia, tukisuhteessa on tarpeen tullen sijaa myös muille virkistäville jutunaiheille, ilolle ja naurulle. Vertaistukihenkilöt eivät ota kantaa hoitoihin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta voivat kertoa omasta kokemuksestaan.

Vertaistukihenkilöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus, myös tukisuhteen päätyttyä. Vertaistukihenkilön kanssa voit tavata kasvotusten tai keskustella puhelimessa.

Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset sairastuneiden vertaistukihenkilöt ovat

  • omakohtaisesti sairastaneet syöpää
  • jakavat kokemustasi, kuuntelevat ja antavat tukea, ymmärrystä ja kannustusta sairauden aiheuttamassa elämänmuutoksessa

Syöpäsairauksia on erilaisia ja lisäksi tilanteet ja hoidot ovat yksilöllisiä, joten emme välttämättä pysty tarjoamaan vertaistukihenkilöä, jonka taustassa olisi sama syöpä kuin sinulla. Usein riittävän samankaltaiset kokemukset tai elämäntilanteet kuitenkin yhdistävät ja tarjoavat vertaistukea ja antoisia keskusteluita.

Täytä sähköinen vertaistukihenkilöpyyntö tästä >> tai soita Jenni Lahti p. 050 524 0569

 

Maritta koki vertaistuen valtavan arvokkaaksi oman sairautensa aikana ja halusikin laittaa hyvän kiertämään kouluttautumalla itse vertaistukihenkilöksi.

 

Avoimet vertaistukiryhmät

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on useita eri vertaistukiryhmiä yleisesti kaikille syöpään sairastuneille. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaistukiryhmänohjaajat.

 

Café Pirsy

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpään sairastuneiden kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on syöpään sairastuneiden vertaistukihenkilö. Ryhmä on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ma 22.1., 19.2., 15.4. ja 13.5.2024 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Café Pirsy parantumatonta syöpää sairastaville

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten parantumatonta syöpää sairastavien kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on parantumatonta syöpää sairastava vertaistukihenkilö ja kokemustoimija. Ryhmä on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ti 2.4.2024 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy syöpää sairastaville miehille

Tämä Café Pirsy on suunnattu syöpää sairastaville miehille. Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpää sairastavien miesten kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on syövän sairastanut vertaistukihenkilö. Ryhmä on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ma 22.4.2024 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy -työelämäkahvila

Cafe Pirsy on hengähdystauko vertaisten parissa työikäisille syöpään sairastuneille. Ryhmän keskustelu on vapaamuotoista ja tarjoaa mahdollisuuden jakaa työelämään ja työhön paluuseen liittyviä haasteita ja hyviä vinkkejä toisten saman kokeneiden kanssa.

Voit tulla piipahtamaan töiden jälkeen ennen kotiin menoa tai vaikka jo sairaslomasi aikana kotoa käsin. Voit olla paikalla itsellesi sopivan ajan. Paikalla on yhdistyksen kuntoutuksen asiantuntija tai vapaaehtoinen. Ryhmä on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ma 5.2., 4.3., 29.4., 13.5.2024 klo 16.30-18.00

Huom! Kevään viimeinen työelämäkahvila on ennakkotiedoista poiketen jo 13.5.2024!

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy syöpään sairastuneiden läheisille

Syöpään sairastuneiden läheisille suunnatussa Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Lue lisää täältä >>

 

Muiden tarjoama vertaistuki

Rintasyöpäyhdistys Europa Donna

Avoin, kaikenikäisille rintasyöpään sairastuneille tarkoitettu vertaistukiryhmä löytyy täältä >>

IkiDonnat puolestaan on tarkoitettu levinnyttä tai uusiutunutta rintasyöpää sairastaville. Sen tiedot löydät täältä >>

 

Potilasverkostot

Suomen Syöpäpotilaat ry ylläpitää useita eri potilasverkostoja eri kohderyhmille. Potilasverkostossa voit jakaa sairastamiseen liittyviä asioita vertaisten kesken. Lue lisää ja tutustu eri ryhmiin täältä >>

 

Sylvan vertaisryhmächat

Sylva järjestää verkkoryhmiä ja vertaisryhmächat-hetkiä sairastuneille nuorille ja heidän läheisilleen kohderyhmittäin. Lisätietoja löydät täältä >>

 

Simpukka ry

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry tarjoaa vertaistukea tahattoman lapsettomuuden kokemukseen. Simpukan kautta voit löytää toisia tahatonta lapsettomuutta kohdanneita ja saada sekä antaa vertaistukea. Vertaistukea löytyy niin kasvokkain tapaavista ryhmistä kuin verkosta. Lue lisää täältä >>

 

Katso Yle Akuutti

Rintasyöpä on suomaisten naisten yleisin syöpä. Miten sairastuminen ja sen tuomat muutokset esim. omaan kehosuhteeseen vaikuttavat ihmiseen? Miten suhtautua elämään syövän kanssa?

Yle Akuutti käsitteli rintasyöpää ohjelmassaan (julkaistu 5.4.2021).