Siirry suoraan sisältöön

Vertaistuki

Vertaistukitoiminnan tavoitteena on syöpään sairastuneen ja hänen läheisensä voimavarojen tukeminen silloin, kun syöpä on osa arkea. Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista, omaa suhtautumistaan siihen sekä tuo iloa ja virkistystä. Vertaistukitoiminta täydentää asiantuntijoiden tarjoamaa tukea.

 

Voit oman tilanteesi ja toiveesi mukaan pyytää henkilökohtaista vertaistukihenkilöä kahdenkeskisiin keskusteluihin tai osallistua vertaistukiryhmään, jossa tutustut useisiin samankaltaisessa tilanteessa oleviin.

 

Vertaistukihenkilöt

 Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset vertaistukihenkilöt

  • ovat omakohtaisesti sairastaneet syöpää
  • jakavat kokemustasi, kuuntelevat ja antaa tukea, ymmärrystä ja kannustusta sairauden aiheuttamassa elämänmuutoksessa
  • voivat keskustella kanssasi puhelimessa tai tavata kasvotusten
  • ovat sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen, myös tukisuhteen päätyttyä

Vaikka vertaistuellisessa keskustelussa on turvallista jakaa syöpään liittyviä kokemuksia, tukisuhteessa on tarpeen tullen sijaa myös muille virkistäville jutunaiheille, ilolle ja naurulle. Vertaistukihenkilöt eivät ota kantaa hoitoihin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta voivat kertoa omasta kokemuksestaan.

Vertaistukihenkilö ei ole välttämättä sairastanut samaa syöpää kuin sinä, mutta usein riittävän samankaltaiset kokemukset tai elämäntilanteet yhdistävät ja tarjoavat vertaistukea ja antoisia keskusteluita.

Täytä sähköinen vertaistukihenkilöpyyntö tästä >> tai soita Jenni Lahti p. 050 524 0569

 

Maritta koki vertaistuen valtavan arvokkaaksi oman sairautensa aikana ja halusikin laittaa hyvän kiertämään kouluttautumalla itse vertaistukihenkilöksi.

 

Avoimet vertaistukiryhmät

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on useita eri vertaistukiryhmiä yleisesti kaikille syöpään sairastuneille. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaistukiryhmänohjaajat.

 

Café Pirsy

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpään sairastuneiden kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on syöpään sairastuneiden vertaistukihenkilö. Ryhmä on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

ma 14.8., 11.9., 9.10., 13.11. ja 4.12.2023 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Café Pirsy parantumatonta syöpää sairastaville

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten parantumatonta syöpää sairastavien kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on parantumatonta syöpää sairastava vertaistukihenkilö ja kokemustoimija. Ryhmä on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

ma 28.8. ja 23.10.2023 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy syöpää sairastaville miehille

Miesten viikolla Café Pirsyn ovet aukeavat vain syöpää sairastaville miehille. Cafe Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpää sairastavien miesten kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille, vaikka koko ajaksi. Paikalla on syövän sairastanut vertaistukihenkilö ja kokemustoimija.

Ryhmä on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

ma 6.11.2023 klo 16.30-18.00

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Vertaistukea verkossa

 

Pirsyn Facebook-ryhmät

Pirsyn Aivokasvainryhmä Facebookissa

Pirsyn Aivokasvainryhmä Facebookissa on aivokasvaimeen sairastuneiden vertaistukiryhmä, johon on tervetullut kuka tahansa aivokasvaimeen sairastunut. Ryhmäläisten yhteydenpito ja tarvittaessa itsenäisten tapaamisten sopiminen hoituvat yhdistyksen ylläpitämässä Facebook-ryhmässä.

Voit liittyä yksityiseen Pirsyn Aivokasvain-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/pirsynaivokasvainryhma/

 

Café Pirsy -Facebook-ryhmä

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on kerran kuukaudessa järjestetty lämminhenkinen ja viihtyisä Café Pirsy vertaistukiryhmä.  Ryhmä on poikkeusolojen vuoksi siirretty virtuaaliseksi. Café Pirsy Facebook-ryhmä on tarkoitettu Pirkanmaan alueella asuville syöpään sairastuneille aikuisille, jotka kaipaavat  vertaistukea. Ryhmässä on mahdollista käydä vertaistuellisia keskusteluita ja tavoitteena on syöpään sairastuneiden voimavarojen tukeminen ja piristäminen silloin, kun syöpä on osa arkea.

Voit liittyä yksityiseen Café Pirsy Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/cafepirsy/

 

Pirsyn nuoret aikuiset -Facebook-ryhmä

Pirsyn nuoret aikuiset -Facebook-ryhmä on rento vertaistukiporukka, johon on tervetullut kuka tahansa syöpään sairastunut 18-40-vuotias. Porukan yhteydenpito ja tarvittaessa itsenäisten tapaamisten sopiminen hoituvat yhdistyksen ylläpitämässä Facebook-ryhmässä.

Voit liittyä yksityiseen Pirsyn nuoret aikuiset Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/nuoretaikuiset1/

 

Yhdessä eteenpäin -Facebook-ryhmä

Yhdessä eteenpäin -Facebookryhmä on tarkoitettu lapsiperheiden vanhemmille, kun vanhempi sairastaa syöpää ja perheessä on ainakin yksi 0-17 -vuotias lapsi. Ryhmässä on mahdollista käydä vertaistuellisia keskusteluita ja tavoitteena on vanhempien voimavarojen tukeminen ja piristäminen silloin kuin syöpä on osa perheen arkea.

Voit liittyä yksityiseen Yhdessä eteenpäin -Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/yhdessaeteenpain/

 

Myös läheisille on oma vertaistuellinen Facebook-ryhmä

Lue lisää Läheisten-osiosta >>

 

Facebook-ryhmien ylläpito ja liittyminen

Pirsyn Facebook-ryhmiä ylläpitävät yhdistyksen työntekijät. Kaikki ryhmät ovat yksityisiä ja vain ryhmän jäsenet voivat nähdä, keitä ryhmässä on ja mitä jäsenet julkaisevat. Ryhmään liittyessä tulee vastata muutamaan kysymykseen  ja hyväksyä ryhmän säännöt.

Lisätietoa Pirsyn Facebook-ryhmistä:
psykososiaalisen tuen asiantuntija, kriisityöntekijä
Kaisa Ronkainen, kaisa.ronkainen@pirsy.fi

 

Muiden ylläpitämä vertaistuki verkossa

Potilasverkostot

Suomen Syöpäpotilaat ry ylläpitää useita eri potilasverkostoja eri kohderyhmille. Potilasverkostossa voit jakaa sairastamiseen liittyviä asioita vertaisten kesken. Lue lisää ja tutustu eri ryhmiin täältä >>

 

Sylvan vertaisryhmächat

Sylva järjestää verkkoryhmiä ja vertaisryhmächat-hetkiä sairastuneille nuorille ja heidän läheisilleen kohderyhmittäin. Lisätietoja löydät täältä >>

 

Siskot ja Siskola

Siskojen vertaistukitoiminta on osa Syöpäjärjestöjä. Siskoista jokainen on sairastunut syöpään; epätietoisuus ja pelko ovat tuttuja tunteita. Osa Siskoista on syöpähoidot läpikäytyään jäänyt tukemaan muita, toiset ovat saaneet syövästä loppuelämän kaverin; kaikki mahtuvat silti samaan ryhmään. Lue lisää Siskot-vertaistoiminnasta >>

Siskola on kaikenlaisiin syöpiin sairastuneiden naisten oma olohuone Facebookissa. Siellä syöpään sairastuneet Siskot tukevat toisiaan. Siskolan toimijat ovat vapaaehtoisia. Lue tästä, miten voit liittyä Siskola Facebook-keskusteluryhmään >>