Siirry suoraan sisältöön

Haimasyövästä

Heidi Penttinen

Heidi Penttinen

Sukulaiseni kuoli juuri haimasyöpään ja olen tässä jälleen kerran pohtinut haimasyövän olemusta. Olen itse hoitanut paljon haimasyöpäpotilaita ja jostain syystä juuri tämä potilasryhmä on erityisen lähellä sydäntäni.

 

Haimasyövän luonne ja hoito

Kyseessä on vaikea sairaus, joka yleensä on edennyt pitkälle jo toteamisvaiheessa. Suomessa haimasyöpään sairastuu vuosittain yli 1000 ihmistä. Usein potilaat miettivät, miksi he eivät huomanneet oireita ”ajoissa”. Oireet ovat kuitenkin epämääräisiä ja yleensä oireinen haimasyöpä on jo leikkaushoidon ulottumattomissa. Leikkauksesta ei ole hyötyä, ellei kaikkea kasvainkudosta saada pois. Haimasyöpä on sijaintinsa puolesta vaikea leikata ja jos kasvain on laajalti kiinni ympäröivissä verisuonissa, ei taitavinkaan kirurgi saa sitä kokonaan pois. Haimasyövän leikattavuutta arvioidaan moniammatillisessa kokouksessa, jossa tietokonekuvia katsovat yhdessä radiologi, haimakirurgit ja syöpälääkäri. Joskus kasvain saadaan irti suonista sytostaattihoidolla ja mahdollisesti vielä sytostaattien jälkeen annetulla kemosädehoidolla eli sädehoidolla, johon yhdistetään pieni annos sytostaattia sädehoidon tehostamiseksi. Useimmiten haimasyövän hoidon tavoite on kuitenkin taudin etenemistä hidastava. Haimasyöpä ei ole kovin lääkeherkkä tauti ja hyviä hoitovaihtoehtoja on yleensä kaksi, usean sytostaatin yhdistelmähoito Folfirinox tai gemsitabiini + nab-paklitakseli. Niille potilaille, jotka ovat päässeet leikkaukseen, suositellaan leikkauksen jälkeen liitännäishoidoksi 6 kk Folfirinoxia. Tämä parantaa mahdollisuuksia selviytyä.

 

Potilastapaus

Vaikka haimasyöpä onkin huonomaineinen tauti, niin osa siitäkin kuitenkin paranee. Olen myös tavannut paljon potilaita, jotka ovat pärjänneet haimasyövän kanssa useita vuosia ja eläneet vaikeasta sairaudesta huolimatta varsin täysipainoista elämää. Syöpälääkärit onneksi aina välillä törmäävät myös ihmeisiin. Muistan yhden miespotilaan, joka lähes toivottomassa tautitilanteessa otti yhteyttä naiseen, johon oli nuorena ollut salaa rakastunut. Ilmeisesti nainen oli tuntenut samoin, kun hän tuli treffeille sairaalan pihalle, missä mies oli häntä vastassa sairaalan ei niin seksikkäässä ruskeassa pyjamassa sytostaattiletkujen kanssa. Mies ja nainen rakastuivat ja menivät naimisiin. Vastoin kaikkia odotuksia sytostaattihoito tehosi uskomattoman hyvin, mies pääsikin leikkaukseen ja parani. Viimeksi kun tapasin miehen, pariskunta oli ollut vuosia onnellisesti naimisissa.

 

Oireiden hoito ja psyykkinen tuki

Haimasyöpäpotilaan oireita voi helpottaa huomattavasti. Mahdollinen kipu on nykyaikaisella palliatiivisella hoidolla helppo saada kuriin. Haiman vajaatoiminnan ja imeytymishäiriön aiheuttamaan rasvaripuliin ja aliravitsemukseen on apua Creon -valmisteesta. Insuliinilla kannattaa hoitaa mahdollista diabetestä. Ravitsemusterapeutti osaa antaa ohjeet täydennysravintovalmisteista. Useassa sairaalassa on saatavilla myös keskusteluapua sairaanhoitajan, psykoterapeutin tai sairaalapastorin kanssa. Jos ei ole, niin Syöpäyhdistyksistä keskusteluapua saa tarvittaessa nopeasti. Oireiden ja pelkojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

 

Heidi Penttinen