Siirry suoraan sisältöön
Mies ja nainen polkupyörien äärellä. Nainen on selin kameraan, miehen nauravat kasvot näkyvät.

Liikkeelle turvallisella mielellä

Piiu Latvala

Piiu Latvala

Syöpään sairastumisen jälkeen moni miettii, millainen liikunta olisi sopivaa tai uskaltaako liikkeelle lähteä lainkaan. Tutkimukset osoittavat liikunnan kiistattomat hyödyt syöpään sairastuneelle kaikissa sairauden vaiheissa. Liikunta mm. kohentaa elämänlaatua ja nopeuttaa uupumuksen väistymistä. Samaan aikaan liikunta vaikuttaa myös mielialaan vähentämällä ahdistusta ja masennusta.

– Liikunnasta on huomattavia hyötyjä syöpään sairastuneelle. Sen lisäksi, että liikunta parantaa ennustetta, sen on todettu esimerkiksi parantavan syöpään sairastuneiden toimintakykyä, psyykkistä terveyttä sekä vähentävän uupumusta, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Heidi Penttinen sanoo. – Liikunta myös vähentää riskiä syövän uusiutumiseen.

Näistä faktoista huolimatta voi liikkeelle lähtö huolettaa. Pirsyn henkilökohtainen liikunnanohjaus onkin turvallinen startti liikkumiseen.

 

Liikuntaa jokaisen -myös syöpään sairastuneen, arkeen

Martti Rajala vastaa Pirsyn henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta.

Syöpää sairastavan fysioterapiaan erikoistunut liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti Martti Rajala tekee liikuntasuunnitelman, jota voi turvallisesti toteuttaa arjessa.

Fysioterapeutti Martti Rajala ohjaa Pirsyssä asiakkaita kuntoutumista tukevaan liikkumiseen niin syöpädiagnoosin jälkeen, hoitojen aikana kuin parantumattomassa syöpäsairaudessakin. Rajala kohtaa työssään usein asiakkaita, joita liikunta huolettaa.

-Syöpään sairastunut pohtii usein, mitä saa ja voi tehdä. Syöpä ja syöpähoidot on toki hyvä huomioida liikuntaharrastuksissa, sillä kehossa voi ilmetä esimerkiksi tasapainoon vaikuttavia tuntopuutoksia tai sairastuneella on pelkoa raajojen turvotuksesta. Mahdolliset rajoitteet eivät kuitenkaan ole este liikunnalle.

Samoilla linjoilla on myös ylilääkäri Heidi Penttinen:

-Liikuntasuositus syöpään sairastuneille on sama kuin muillekin aikuisille.

Pirsyn henkilökohtainen liikunnanohjaus antaa kannustusta sekä luottamusta omatoimiseen liikkumiseen.

-Henkilökohtaisessa liikunnanohjauksessa lähdetään liikkeelle alkukartoituksesta, jonka avulla selvitetään asiakkaan tilanne, mutta myös toiveet ja tavoitteet liikunnan suhteen. Käymme myös läpi liikuntaan mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten leikkaus-, säde- ja lääkehoitoja tai muita rajoituksia, Martti kertoo.

Alkukartoituksen jälkeen liikunnanohjauksessa käydään läpi asiakkaan toiveiden mukaisia ja tavoitetta, kuten voimaa, kestävyyttä tai liikkuvuutta, tukevia liikkeitä.

-Voimme myös videoida läpikäydyt liikkeet asiakkaan omalla puhelimella, jolloin liikkeet jäävät talteen katsottavaksi. Laadin asiakkaalle myös oman viikkosuunnitelman, jota hän voi turvallisesti toteuttaa arjessaan, Martti Rajala lisää.

 

Liikettä kaikissa sairauden vaiheissa

Ammatissaan Martti Rajalaa ajaa eteenpäin uteliaisuus, halu auttaa muita ja kehittyä ammattilaisena. Nimenomaan uteliaisuus herätti alkujaan kiinnostuksen syöpäpotilaiden fysioterapiaa kohtaan.

-Huomasin, että opittavaa on valtavasti, ja fysioterapeuttiopintojen jälkeen aloin hakea lisäoppia syöpäpotilaiden fysioterapiaan erilaisista jatkokoulutuksista.

Rajala on koulutukseltaan fysioterapeutin lisäksi hieroja sekä liikunnanohjaaja.

-Aikoinaan opetettiin, ettei syöpäpotilaita saa hieroa. Se ei enää nykytiedon valossa pidä paikkaansa, hieronta toki pitää tehdä soveltaen. Sama pätee myös syöpäpotilaiden fysioterapiaan ja liikunnanohjaukseen, Martti selventää.

Pirsyn henkilökohtainen liikunnanohjaus on aina yksilöllistä. Ohjaukseen voi tulla kuka tahansa syöpään sairastunut kaikissa sairauden vaiheissa, yleisvoinnin mukaan. Flunssassa tai kuumeessa ohjaukseen ei tokikaan kannata tulla.

-Hoitopolun eri vaiheissa liikunnan tarjoamat hyödyt ovat erilaisia ja tämä huomioidaan aina yksilökohtaisesti. Esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen aiheuttama arpikudos ja sen liikerajoitus otetaan huomioon harjoitteita valitessa, Martti summaa.

Martti Rajala kannustaakin hakemaan yksilöllistä ohjausta liikkumiseen.

-Saat ohjausta siihen, miten voit harrastaa liikuntaa turvallisesti ja terveyttäsi edistävästi.

 

Henkilökohtainen liikunnanohjaus

Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, voit varata ajan maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen.
Lue lisää tästä >>

Ajan voit varata verkossa >> tai soita p. 03 2499 200.