Siirry suoraan sisältöön

Palliatiivinen hoito puhututti potilasfoorumia

Anne Lindfors

Anne Lindfors

Olemme Tays Syöpäkeskuksen potilasfoorumissa jo pidempään keskustelleet palliatiivisesta hoidosta. Erityisesti siitä, miten asiasta potilaille puhutaan ja toisaalta se, miten hyvin syöpää sairastavat ja heidän läheisensä tietävät mistä on kyse. Myös käsite itsessään on ollut keskusteluissa: onko kaikki ei-parantava hoito palliatiivista hoitoa? Voiko joku olla kymmenen tai kaksikymmentä vuotta palliatiivisessa hoidossa?

Kutsuimme paikalle asiantuntijan. Riikka Koivisto on koulutukseltaan sosiaalipsykologi ja toimii saattohoitokodin johtajana. Tässä bloggauksessa on tiivistelmä Riikan puheenvuorosta ja sen perusteella käydystä keskustelusta.

Palliatiivinen hoito on kokonaisvaltaista

Palliatiivisella eli oireenmukaisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairastuneen potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jolla pyritään ehkäisemään ja lievittämään kärsimystä sekä turvaamaan elämänlaatua. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, ja se ajoittuu oletetun kuolinhetken välittömään läheisyyteen (viimeisiin päiviin tai viikkoihin).

Hyvä palliatiivinen hoito ei ole pelkkää lääketiedettä, vaan sen tavoitteena on lievittää sairauden aiheuttamaa fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja eksistentiaalista kärsimystä.

Psykososiaalista tukea ja monenlaisia hyötyjä

Palliatiiviseen hoitoon liittyvää psykososiaalista tukea on hyvä tarjota usein. Näin varmistetaan, että joskus on se oikea aika, sillä tuen tarpeen ajankohta vaihtelee yksilöllisesti. Psykososiaaliseen tukikulttuuriin kuuluu tiedollinen ja emotionaalinen tuki, molempia tarvitaan. Psykososiaalinen tuki tukee jaksamista ja auttaa pitkäkestoisen stressin hallinnassa.

Hyvin järjestetystä palliatiivisesta polusta on tutkimusten mukaan monenlaisia hyötyjä. Se parantaa potilaiden ja läheisten elämänlaatua. Se myös vähentää turhia lääkekuluja, tutkimuksia ja tehohoitoa, turhia ensiapukäyntejä sekä hoitoja akuuttisairaalassa. Se mahdollistaa kotikuolemien lisääntymisen potilaiden näin halutessa.

Lisää tietoa tarvitaan

Keskustelimme myös ennakoivasta hoitosuunnitelmasta ja hoitotahdosta. Hoitotahdon tekeminen ei olisi pahitteeksi kenellekään. Hoitotahdossa voi esittää hyvin monenlaisia toiveita, esimerkiksi millaista ruokaa haluaa syödä. Hoitotahdossa tavoitteena on hyvä jäljellä oleva elämä ja hyvä kuolema. Lisätietoa hoitotahdosta löytyy muun muassa Terveyskylän Palliatiivisesta talosta.

Tulimme siihen tulokseen, että palliatiivinen hoito on käsitteenä vielä vieras monille, joten tarvitaan lisää tietoa ja keskustelua. Sitä on hyvä myös avata. Palliatiiviseen hoitoon siirtyminen ei tarkoita toivosta luopumista, päinvastoin. Taudin etenemistä voidaan usein hidastaa ja eteneminen saatetaan saada pitkäksi aikaa pysähtymään, vaikka parantavaa hoitoa ei olisikaan.

Anne Lindfors
anne.lindfors@pirsy.fi