Siirry suoraan sisältöön

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Heidi Penttinen

Heidi Penttinen

 

 

Olin itse nuorena fanaattinen tupakoinnin vastustaja ja muutenkin vähän sellainen terveysterroristi. Istuin lukuisia kertoja mummolan pihalla pelottelemassa tupakoivaa ukkiani keuhkosyövällä. Ukki sanoi, että tupakoinnin aloittamatta jättäminen olisi ollut paljon helpompaa kuin tupakoinnin lopettaminen. Tupakan vaarallisuutta ei kuulemma tullut aikoinaan rintamalla pohdittua; eikä tupakan silloin edes tiedetty olevan haitallista. Ukkini kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään 75-vuotiaana.

 

Mummoni toisen puolen suvusta taas oli aloittanut tupakoinnin jo lapsena. Joskus 1990-luvulla silloinen poikaystäväni mietti, oliko ryppyiseltä rusinalta näyttävä mummoni jo lähemmäs 100-vuotias. Sanoin, että ei kun vähän yli 60. Keski-ikäisenä pitkään tupakoineet ihmiset näyttävätkin noin kymmenen vuotta ikäistään vanhemmilta ja kesät veneessä ilman aurinkosuojaa viettävät tupakoivat mummot ilmeisesti vielä vanhemmilta. Mummon kohtalo oli viheliäisempi kuin ukin. Vaikea COPD eli keuhkoahtaumatauti teki viimeiset vuodet liikkumisen mahdottomaksi ja mummo oli kuin vankina kodissaan.  Mummo kuoli keuhkokuumeeseen vähän yli 70-vuotiaana.

 

Konkreettinen lopettamissuunnitelma

Paras yksittäinen teko oman terveytensä edistämiseksi on lopettaa tupakointi. Onhan tupakointi useiden sairauksien riskitekijä. Lisäksi se pahentaa jo todettuja sairauksia. Syöpäkuolemista viidesosa ja sydän- ja verenkiertoelinten sairauksista kolmasosa johtuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.

 

Viimeisen vuosikymmenen ajan suomalaisten tupakointi on vähentynyt, ja nuorilla väheneminen jatkuu edelleen. Valitettavasti nuorten nuuskankäyttö on kuitenkin lisääntynyt. Nuuskassa on enemmän nikotiinia kuin tupakassa ja se aiheuttaa riippuvuuden helposti. Nuuska lisää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja ruuansulatuskanavan syöpien riskiä. Etenkin nuorten urheilijoiden nuuskankäyttö on hölmöä, kun nuuskan on todettu vähentävän voimaa ja lihasmassaa, hidastavan palautumista sekä käytön jatkuessa pidempään huonontavan erektiota.

 

Omilta potilailta kysyn yleensä tupakoinnista ja kannustan lopettamiseen. Peli ei ole menetetty, vaikka on jo sairastunut. Useiden syöpäsairauksien ja muidenkin tautien ennuste paranee, kun tupakointi loppuu. Suurin osa tupakoivista potilaista kertoo olleensa välillä polttamatta muutamia kuukausia tai jopa vuosia, mutta sortuneensa stressaavassa elämätilanteessa aloittamaan uudestaan. Ihmisillä on harhakäsitys, että tupakointi rauhoittaa. Tutkimusten mukaan tupakoinnin on päinvastoin todettu lisäävän ahdistuneisuutta ja masennusta.

 

Jos on joskus onnistunut lopettamaan tupakoinnin, niin samaa konstia voi käyttää uudestaan. Tupakoinnin voi lopettaa kerralla tai asteittain vähentämällä. Tärkeää on tehdä konkreettinen lopettamissuunnitelma, valita lopettamisen päivämäärä ja pysyä suunnitelmassa. Kannattaa miettiä, mitä hyötyä tupakoinnin lopettamisesta itselle on, kirjata hyödyt ylös ja tiukan paikan tullen lukea kirjoittamaansa listaa. Tupakoinnista säästyvän rahan voi laittaa erilleen ja käyttää sitten myöhemmin johonkin kivaan. Lopettamisessa auttaa tupakoinnin lopettaminen yhdessä puolison tai ystävän kanssa, tai netin vertaistukiryhmät. Tupakointi liittyy usein tiettyihin tilanteisiin. Näitä tilanteita kannattaa miettiä jo etukäteen ja keksiä tupakoinnin tilalle korvaavia rutiineja. Osa tarvitsee lopettamisen tueksi nikotiinikorvaushoitotuotteita tai lopettamista helpottavaa lääkitystä.

 

Tupakoinnin lopettamisen tueksi on tarjolla kaksi reseptilääkettä. Varenikliini muistuttaa rakenteeltaan nikotiinia ja sitoutuu samaan paikkaan keskushermostossa jolloin nikotiini ei pääse vaikuttamaan eikä tupakointi ei anna aiempaa kokemusta. Varenikliini myös helpottaa vieroitusoireita. Varenikliinin kanssa ei tule käyttää nikotiinikorvaushoitoa. Toinen lääke, bupropioni vaikuttaa aivojen nautintokeskuksen dopamiini -nimiseen välittäjäaineeseen ja vähentää sekä tupakanhimoa että vieroitusoireita. Bupropionin kanssa voidaan käyttää nikotiinikorvaushoitotuotteita

 

Apua tupakoinnin lopettamiseen löytyy myös täältä

 

Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt

Pian tupakoinnin lopettamisen jälkeen verenpaine ja sydämen syke palaavat nopeasti normaalitasolle. Muutamassa päivässä keuhkot alkavat poistaa limaa ja hengittäminen sekä hengästyttävä liikunta helpottuvat. Maku- ja hajuaistisi paranevat. Useiden sairauksien riski pienenee. Viiden vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sydänkohtauksen riski on puolittunut. Keuhkosyöpäriski on puolittunut kymmenen vuoden kuluttua. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina!

 

 

 

Heidi Penttinen