Siirry suoraan sisältöön

Huolettaako luomet ja syöpä? Näin pienennät syöpäriskiäsi

15.12.2021

 

Sattumalla, perintötekijöillä ja elintavoilla on merkitystä syövän synnyssä. Sattumaan tai perintötekijöihin et voi vaikuttaa, mutta omiin valintoihisi voit. Tärkeintä on oppia löytämään ja käyttämään omaan arkeen, mieltymyksiin ja terveydentilaan sopivia vaihtoehtoja.  
 

Auringolta suojautuminen, terveellinen ruokavalio, liikkuminen, alkoholin vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen pienentävät syövän ja monien muiden sairauksien riskiä sekä lisäävät hyvinvointia ja jaksamista. Pidä huolta! -elintapaohjauksessa sinua kannustetaan jatkamaan jo kunnossa olevia elintapoja sekä opastetaan tekemää omaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi edistäviä valintoja, joilla on merkitystä syövän ennaltaehkäisyssä.

 

Aurinko ja iho

Ihosyövistä 90 % voitaisiin estää nauttimalla auringosta turvallisesti ja kohtuullisesti. Hyvä muistisääntö on VVV eli varjo, vaatteet ja voide. Vetäydy varjoon erityisesti keskipäivän auringon aikaan, suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla ja valitse aurinkosuojavoide, jonka kerroin on vähintään 30.

Auringolta suojautumisen lisäksi, ihon omatarkkailu on paras tapa ehkäistä ihosyöpää.

Jos huomaat ihomuutoksen tai luomen kasvaneen tai muuttuneen nopeasti, varaa aika suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle.

 

Ravinto

Runsas kasvisten syöminen pienentää syöpäriskiä, kun taas esimerkiksi runsas lihavalmisteiden käyttö suurentaa sitä. Jokapäiväisissä valinnoissasi kiinnitä huomiota terveelliseen ruokavalioon kokonaisuutena, ei yksittäiseen ruoka-aineeseen. Pitkällä aikavälillä pienilläkin valinnoilla on vaikutusta.

 

Liikkuminen

Säännöllinen liikunta on parasta, mitä ihminen voi itselleen tehdä. Kävele portaat ja jätä hissi väliin, tee kotitöitä, pyöräile, äläkä käytä autoa. Jokaisella askeleella on merkitystä terveyteesi. Liikkuminen pienentää syöpäriskiä sitä tehokkaammin, mitä raskaampaa liikkuminen on. Liikkumalla voit ehkäistä paksusuolen syöpää, rintasyöpää ja kohdunrungon syöpää.

 

Alkoholi ja tupakka

Alkoholin käyttö kasvattaa syöpäriskiä. Sillä ei ole merkitystä, mitä juot, vaan sillä, minkä verran. Alkoholin käytön vähentämisestä on aina hyötyä terveydelle. Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä kasvattaa olennaisesti riskiä sairastua erityisesti suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Tupakointi on suurin syövän riskitekijä ja sen lopettaminen kannattaa aina.

 

 

 

LUE MYÖS