Siirry suoraan sisältöön

Maailman syöpäpäivä 4.2.2020

Tänään on maailman syöpäpäivä. Päivän teema ”Minä olen ja minä tahdon” kertoo siitä, että yksilöt, niin syöpää sairastavat, heidän läheisensä kuin ammattilaisetkin ovat sitoutuneet syövän hoidon kehittämiseen sekä syöpätietoisuuden vahvistamiseen.

Joka kolmas sairastuu elämänsä aikana syöpään. On lohduttavaa tietää, että Suomessa syövän hoidon tulokset ovat sekä eurooppalaisittain että maailmanlaajuisesti vertailtuna huippuluokkaa. Nykykeinoin syöpä pystytään yhä useammin parantamaan tai ainakin syövän aiheuttamia oireita voidaan hoitaa ja sairauden etenemistä hidastaa. Näistä seikoista huolimatta syöpään sairastuminen pelotta ja ahdistaa sekä aiheuttaa paljon kysymyksiä. Syöpäjärjestöistä on mahdollisuus saada erilaista psykososiaalista tukea silloin, kun syöpä koskettaa.

Julistetaan syöpähaaste

Syöpähaasteen tavoitteena on mm. lisätä kansalaisen tietoisuutta Euroopan komission missioista: Syövän ehkäisyyn ja parantamiseen ollaan satsaamassa miljardi euroa vuosina 2021-2027.

Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita, kuinka syövän ehkäisyä, hoitoa ja potilaiden osallisuutta voitaisiin parantaa. Kilpailuaika on 4.-23.2. ja finaali järjestetään 16.3. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Haasteen verkkosivut aukeavat 4.2. osoitteessa  http://syopahaaste.fi ja samaan paikkaan ohjaavat myös osoitteet syöpähaaste.fi sekä cancerchallenge.fi.

 

Maailman syöpäpäivä Tampereella

 

Tays Kohtaamispaikka

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hoitajat ovat tavattavissa pääaulan Kohtaamispaikassa klo 9-14. Voit tulla juttelemaan heidän kanssaan mieltä askarruttavista kysymyksistä joko syöpään tai sen ennaltaehkäisyyn liittyen.

Yleisöluento Sampola

Syöpäseulonnat – miksi ja kenelle?

4.2.2020 klo 17.00-19.00 Sampola, Sammonkatu 2, Tampere

• Syöpäseulonnat Suomessa Annika Auranen, dos., naistentaudit ja synnytykset, ylilääkäri Tays Syöpäkeskus

• Eturauhassyövän seulonta Anssi Auvinen, LT, epidemiologian professori TaY

• Suolistosyövän seulonta Marja Hyöty, LT, kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, osaston ylilääkäri Tays

• Kohdunkaulansyövän seulonta Johanna Mäenpää, professori, ylilääkäri naistentaudit ja synnytykset Tays

• Rintasyöpäseulonta Johanna Alanko, radiologian erikoislääkäri