Syöpäjärjestöt: Varjo, vaatteet ja voide suojaavat UV-säteilyltä
Tänä keväänä ihmiset ovat ulkoilleet tavallista enemmän. Ulkona liikkuminen onkin hyvä tapa ladata akkuja ja saada vaihtelua kotonaoloon.
Kannattaa muistaa, että vaikka sää ei olisi helteisen lämmin, voi aurinko silti polttaa talven jälkeen tottumattoman ihon. Ulkona oleskellessa kannattaa suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaimmillaan juhannuksen aikoihin.
Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan.
– Vain paksu ja yhtenevä pilvipeite vaimentaa UV-säteilyä merkittävästi, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala korostaa.
UV-indeksi (UVI) ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. Suojautumistason 3 ylittäviä UV-indeksejä mitataan Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopussa, ja niitä on vielä syyskuun puolivälissä.
– Touko-elokuun kauniina kesäpäivänä arvo 3 ylittyy Etelä-Suomessa kello 10–17, sanoo Kaisa Lakkala.
Vuoden ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltävälle kahdelle viikolle. UV-säteily on voimakasta, kun se ylittää arvon 6. Keskikesällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä välillä 5–7 ja Pohjois-Suomessa välillä 4–6.
– Varjo, vaatteet ja voide on helppo muistisääntö auringonsäteilyltä suojautumiseen, kertoo Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino.
Varjoon kannattaa vetäytyä keskipäivällä. Ihoa suojataan kevyillä väljillä vaatteilla unohtamatta lierihattua ja aurinkolaseja. Aurinkovoidetta kannattaa käyttää ihoalueille, joita vaatteet eivät suojaa.
Ihon palaminen lisää melanoomariskiä
Ihomelanooma on nopeasti yleistyvä syöpä, sen ilmaantuvuus on kasvanut kahden viimeisen viisivuotiskauden välillä noin 20 prosenttia. Ihomelanooman ilmaantuvuus kasvaa selvästi iän myötä ja se on alle 50-vuotiailla naisilla yleisempi kuin miehillä, mutta 50 ikävuoden jälkeen miehillä naisia yleisempi syöpä. Vuonna 2018 sairastui lähes 900 miestä ja hieman alle 800 naista melanoomaan.
Melanooman tärkein riski on UV-säteily, ja riittävällä suojautumisella voitaisiinkin ehkäistä 90-95 prosenttia melanoomatapauksista. Riski sairastua on erityisen suuri herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä. Myös okasolusyöpään sairastuneiden määrät kasvavat nopeasti.
Yhteinen viestintäkampanja nuorille
Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselytutkimuksen perusteella nuoret, erityisesti nuoret miehet, kuuluvat auringon UV-säteilyn suhteen riskiryhmään. Auringossa ollaan paljon eikä suojautumisesta välitetä huolehtia. Ylipäätään nuoret eivät tutkimuksen mukaan pidä UV-säteilyä terveysriskinä.
Nuorten aurinkokäyttäytymisen muokkaamiseksi STUK, Syöpäjärjestöt, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto ovat yhdessä aloittamassa monivuotista viestintäkampanjaa, jonka kohderyhmä on 16 – 20 -vuotiaat nuoret. Kampanjan tarkoitus on vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen ja asenteisiin sekä tukea heidän kykyään suojata omaa ihoaan auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Kolmivuotinen kampanja alkaa tänä kesänä menetelmien testaamisella kohderyhmillä. Kampanjaa on kehitetty palvelumuotoilua hyödyntäen yhteistyössä nuorten kanssa.
Lisätietoja:
Ilmatieteen laitos
Tutkija Kaisa Lakkala, Ilmatieteen laitos, puh. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi
Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelu
Syöpäjärjestöt
Terveysosaston johtaja Juha Heino, 050 3866221
Viestinnän asiantuntija Maarit Rautio, 040 5491003
Lisätietoa suojautumisesta: https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/
Säteilyturvakeskus
Tarkastaja Anne Höytö, puh. (09) 759 88 305 / anne.hoyto(a)stuk.fi
Säteilyturvakeskuksen mediapuhelin: 010 850 4761
Lähde: Syöpäjärjestöt. 20.5.2020. https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/tiedotteet/varjo-vaatteet-ja-voide-suojaavat-uv-sateilylta/